San Rocco Valpolicella Ripasso, Valpolicella D.O.C., Azienda Vitivinicola Roncolato, Veneto, Włoch

 

Wino produkowane metodą ripasso – częścią moszczu (30%) zalano skórki pozostałe po fermentacji amarone, co dało wino cięższe, intensywniejsze, o wyższej zawartości alkoholu. 6 miesięcy w kadziach.

Więcej szczegółów

San Rocco Valpolicella Ripasso, Valpolicella D.O.C., Azienda Vitivinicola Roncolato, Veneto, Włoch


Nagrody i wyróżnienia:

Rocznik 2013 uzyskał rekomendację:

Commended from the Decanter World Wine Awards.


Rocznik: 2013

Typ: wino wytrawne, czerwone

Producent: Azienda Vitivinicola Roncolato

Kategoria/apelacja: D.O.C. Valpolicella

Odmiana winogron:Corvine, Corvinone, Rondinella

Zbiór z hektara: 9 t

Rodzaj zbiorów: ręczne, pierwsza dekada września

Zawartość alkoholu: 14 %

Temperatura podawania: 18 °C

Uszlachetnianie/Starzenie:  w małych dębowych beczkach przez 18-24 miesiące

Winifikacja: fermentowane ze skórkami przez 30 dni. Fermentacja alkoholowa i malolaktyczna.

Potencjał starzenia: do 10 lat

Sugestie podania: idealne do pieczeni, czerwonego mięsa oraz dziczyzny

 

San Rocco Valpolicella Ripasso DOC , to  tak zwane małe amarone. Te same szczepy, grona z pojedynczej parceli Monticelli. Wino produkowane metodą ripasso – częścią moszczu (30%) zalano skórki pozostałe po fermentacji amarone, co dało wino cięższe, intensywniejsze, o wyższej zawartości alkoholu. 6 miesięcy w kadziach. Potęga owocu zarówno w bukiecie jak i w ustach. Przewaga aromatów wiśniowych z lekko konfiturową nutą. Przyprawy i beczka w tle, wspaniale uzupełniają paletę doznań. W smaku pełne i zrównoważone, z subtelną wanilią i posmakiem cygara oraz czekolady. Długie, gładkie zakończenie.

Brak komentarzy od klienta w tym momencie.

Napisz swoją recenzję

 San Rocco Valpolicella Ripasso, Valpolicella D.O.C., Azienda Vitivinicola Roncolato, Veneto, Włoch

San Rocco Valpolicella Ripasso, Valpolicella D.O.C., Azienda Vitivinicola Roncolato, Veneto, Włoch

 

Wino produkowane metodą ripasso – częścią moszczu (30%) zalano skórki pozostałe po fermentacji amarone, co dało wino cięższe, intensywniejsze, o wyższej zawartości alkoholu. 6 miesięcy w kadziach.

Napisz swoją recenzję