Brunello di Montalcino, Brunello di Montalcino D. O. C .G., Marchesato degli Aleramici A R.L., Toskania, Włochy

 

Wino to nadaje się szczególnie do głównych dań mięsnych, pieczeni i mięs z grilla, mocno dojrzałych serów s:parmezan, pecorino toscano itp. Znajdź również doskonale łączy się z wielu międzynarodowych dań: dziczyzna, gęś, żebro, jagnięcina, kaczka.

Więcej szczegółów

Brunello di Montalcino, Brunello di Montalcino D. O. C .G., Marchesato degli Aleramici A R.L., Toskania, Włochy


Nagrody i wyróżnienia:

  • Stephen Tanzer 89/100


Rocznik: 2011

Typ: wino wytrawne czerwone

Producent: Marchesato degli Aleramici A R.L.

Kategoria/apelacja: Brunello di Montalcino D.O.C.G.

Odmiana winogron: 100 % Sangiovese

Zbiór z hektara: 6,5 kwintala

Rodzaj zbiorów: ręczne

Gleba: piaski i glina, 3 800 krzewów na hektar, 2,8 rośliny na m²

Zawartość alkoholu: 14 %

Temperatura podawania: 18°C.

Uszlachetnianie/Starzenie: w kadziach ze słoweńskiego dębu (pojemność 50 hl) przez okres 2 lat, min. 4 miesięce w butelkach

Winifikacja: maceracja 21 dni na skórkach. Fermentacja alkoholowa i malolaktyczna.

Potencjał starzenia: 12-15 lat

Produkcja: 45 000 butelek + 500 magnum

Sugestie podania:  nadaje się szczególnie do głównych dań mięsnych, pieczeni i mięs z grilla, mocno dojrzałych serów (parmezan, pecorino toscano) itp. Doskonałe z dziczyzną, gęsiną, żeberkami, jagnięciną, kaczką.


Sangiovese po długim okres leżakowania w dębowych beczkach, staje się winem o intensywnym rubinowym kolorze, z lekko granatowym pierścieniem. W smaku jest suche, ciepłe, trochę garbnikowe, eleganckie i aromatyczne, z świetną strukturą i doskonała trwałością. Nawet zapach nasiliły w ciągu roku wyrażona jest w skomplikowanych form i zróżnicowane, od przypraw do drewna, tytoniu, jagód.


Brak komentarzy od klienta w tym momencie.

Napisz swoją recenzję

Brunello di Montalcino, Brunello di Montalcino D. O. C .G., Marchesato degli Aleramici A R.L., Toskania, Włochy

Brunello di Montalcino, Brunello di Montalcino D. O. C .G., Marchesato degli Aleramici A R.L., Toskania, Włochy

 

Wino to nadaje się szczególnie do głównych dań mięsnych, pieczeni i mięs z grilla, mocno dojrzałych serów s:parmezan, pecorino toscano itp. Znajdź również doskonale łączy się z wielu międzynarodowych dań: dziczyzna, gęś, żebro, jagnięcina, kaczka.

Napisz swoją recenzję