Rosso di Montalcino D. O. C .G., Marchesato degli Aleramici A R.L., Toskania, Włochy

 

Eleganckie wino do codziennych posiłków. Polecane do dań mięsnych z grila, świeżych serów, zwłaszcza owczych (pecorino). Otworzyć na godzinę przed konsumpcją.

Więcej szczegółów

 Toskania, Włochy


Nagrody i wyróżnienia:

 

Rocznik: 2014

Typ: wino wytrawne, czerwone

Producent: Marchesato degli Aleramici A R.L.

Kategoria/apelacja:D.O.C.G. Rosso di Montalcino

Odmiana winogron: 100 % Sangiovese

Zbiór z hektara: 75 ql na h

Rodzaj zbiorów: ręczne

Gleba: piaski i glina, 3 800 krzewów na hektar, 2,8 rośliny na m²

Zawartość alkoholu: 13,5 %

Temperatura podawania: 18-20°C.

Uszlachetnianie/Starzenie: w kadziach ze słoweńskiego dębu (pojemność 50 hl)przez okres 10-12 miesięcy , 2 miesięce w butelkach

Winifikacja: maceracja 15 dni na skórkach. Fermentacja alkoholowa i malolaktyczna.

Potencjał starzenia: do 5-8 lat

Produkcja: 25 000 butelek


Sangiovese starzone w beczkach zyskuje intensywnie rubinowy kolor z charakterystycznym purpurowym promieniem na brzegach. Rosso jest winem na pograniczu lekkiego i średniego. Ciepłe, lekko taniczne, z pikantno-kwaskową nutą owocową (śliwka damasceńska). Wzbogacone aromatami dębo-cedrowymi, waniliowymi i migdałowymi.

Eleganckie wino do codziennych posiłków. Polecane do dań mięsnych z grila, świeżych serów, zwłaszcza owczych (pecorino). Otworzyć na godzinę przed konsumpcją.

Brak komentarzy od klienta w tym momencie.

Napisz swoją recenzję

Rosso di Montalcino D. O. C .G., Marchesato degli Aleramici A R.L., Toskania, Włochy

Rosso di Montalcino D. O. C .G., Marchesato degli Aleramici A R.L., Toskania, Włochy

 

Eleganckie wino do codziennych posiłków. Polecane do dań mięsnych z grila, świeżych serów, zwłaszcza owczych (pecorino). Otworzyć na godzinę przed konsumpcją.

Napisz swoją recenzję