Chateau Petit Mangot, Saint Emilion Grand Cru, SCEA Vignobles Decamps, Bordeaux (Akwitania), Francja

Głębokie i wyraziste wino z apelacji Grand Cru Saint Emilion. Podstawowa i kluczowa dla smaku i zapachu różnica pomiedzy zwykłym Saint Emilion a Grand Cru, tkwi w wydłużonym apelacyjnymi przepisami czasie starzenia wina.

Więcej szczegółów

Chateau Petit Mangot, Saint Emilion Grand Cru, SCEA Vignobles Decamps, Bordeaux (Akwitania), Francja

 

Typ: wino czerwone, wytrawne

Rocznik : 2011

Producent: S.C.E.A. Vignobles de Camps 

Kategoria/apelacja: Saint Emilion Grand Cru

Szczepy: Merlot 70%, Cabernet Franc 30%

Zbiór z hektara: 50 hl

Podłoże: gliniasty piasek

Rodzaj zbiorów: ręczny z selekcją gron.

Winifikacja:tradycyjna fermentacja alkoholowa w betonowych basenach

Uszlachetnianie/Starzenie: 14 miesięcy w piwncach

Potencjał starzenia: do 8-10 lat

Wiek winorośli: 40-50 lat

Temperatura podawania: 17-18 °C

Zawartość alkoholu: 13,5 %

Propozycja serwowania: kiedy jest młode, świetnie smakuje z prawie wszystkimi daniami poza błekitnym serem plesniowym. Kiedy stanie się bardziej dojrzałe jest idealne z wołowymi stekami, pieczoną jagnięciną lub wykwintnymi daniami z drobiu.

Wspaniały, dobrze zrównoważony, intensywny  bukiet z nutami ciemnych owoców, przypraw i delikatnych tostów towarzyszy nam od momentu otwarcia butelki. W ustach wino jest wyjątkowo obfite i złożone, o jedwabistej strukturze z akcentami owocowymi. Finisz długi, z przyjemną nutą dojrzałych owoców. 

Brak komentarzy od klienta w tym momencie.

Napisz swoją recenzję

Chateau Petit Mangot, Saint Emilion Grand Cru, SCEA Vignobles Decamps, Bordeaux (Akwitania), Francja

Chateau Petit Mangot, Saint Emilion Grand Cru, SCEA Vignobles Decamps, Bordeaux (Akwitania), Francja

Głębokie i wyraziste wino z apelacji Grand Cru Saint Emilion. Podstawowa i kluczowa dla smaku i zapachu różnica pomiedzy zwykłym Saint Emilion a Grand Cru, tkwi w wydłużonym apelacyjnymi przepisami czasie starzenia wina.

Napisz swoją recenzję