Roche Noire, AOC Anjou Blanc, Jean-Charles Moncourt Vigneron, Dolina Loary (Andegawenia), Francja
Nagrody i wyróżnienia:
4.3/5 Vivino
Rocznik: 2021
Typ: wino półsłodkie, białe
Kategoria/apelacja: A.O.C. Anjou
Producent: Domaine Jean-Charles Moncourt
Odmiana winogron: 100 % Chenin Blanc
Zbiór z hektara: 65 ql na h
Rodzaj zbiorów: mechaniczny
Gleba: piaski i glina
Zawartość alkoholu: 12,5 %
Temperatura podawania: 8-10°C.
Uszlachetnianie/Starzenie: w kadziach stalowych, 3 miesiące w butelkach
Winifikacja:całkowite szypułkowanie. Proces delikatnej maceracji na skórkach. Fermentacja alkoholowa w temp. ok. 20 C. Butelkowane wczesną wiosną dla zachowania świeżości, aromatu i owocowego charakteru.
Potencjał starzenia: do 3 lat
Produkcja: 3 000 butelek rocznie
Propozycje serwowania: idealne z solona rybą, daniami słonymi lub słodkawymi.
Wina z rejonu Anjou (Andegawenia) zwane są „winami wielkiej przyjemności” ze względu na ich ogromną łaskawość dla podniebienia, osób nawet nie przepadających za winem. Ten dionizjak śmiało można nazwać ulubionym winem kobiecym. Łagodne i rześkie, o jasnożółtym kolorze, łatwo wyczuwalnych aromatach białych owoców:moreli, cytrusów oraz pigwy. Na podniebieniu bogate, pełne, wypełnione smakiem gruszki i owoców liczi.