Tapada de Villar Tinto, Antonio M. Esteves-Monteiro Herdada Penedo Gordo, D.O.C. Alentejo, Alentejo, Portugalia

Wino o rubinowej sukni z przebłyskami granatu na obrzeżach. W nosie pachnie intensywnie, gotowanymi ciemnymi owocami, orzechami i czekoladą. W finiszu miękkie, długie i eleganckie. 

Więcej szczegółów

Tapada de Villar Tinto, Antonio M. Esteves-Monteiro Herdada Penedo Gordo, D.O.C. Alentejo, Alentejo, Portugalia

 

Nagrody i wyróżnienia:

Decanter 2017Challenge International Du Vin 2017

Decanter 2017, Brąz

Challenge International Du Vin 2017, Złoto

 

Rocznik: 2017

Typ: wino wytrawne, czerwone

Producent: Herdad Penedo Gordo

Kategoria/apelacja: D.O. C. Alentejo

Odmiana winogron: Alicante Bouschet (40%), Touriga Nacional (30%), Aragonez (20%), Trincadeira (10%)

Rodzaj zbiorów: mechaniczny, nocą

Gleba: -

Lokacja: Orada, Borba

Zbiór z hektara:

Winifikacja: fermentacja w otwartych kadziach stalowych na osadzie drożdżowym

Starzenie: 4 miesiące w beczkach z dębu francuskiego i portugalskiego

Zawartość alkoholu: 14 %

Kwas winny: 5,7 g/l

Cukier resztkowy: 2,1 g/l

Potencjał starzenia: do 3-5 lat

Winemakers: Fernando Machado i Henrique Lopes

Temperatura podawania: 16-18 °C

Prozpozycja podania: salami, szynka, ser, tapas, dania z grilla

 

Wino o rubinowej sukni z przebłyskami granatu na obrzeżach. W nosie pachnie intensywnie, gotowanymi ciemnymi owocami (śliwki, jeżyny),  cynamem i  czekoladą. W finiszu miękkie, długie i eleganckie. 

Brak komentarzy od klienta w tym momencie.

Napisz swoją recenzję

Tapada de Villar Tinto, Antonio M. Esteves-Monteiro Herdada Penedo Gordo, D.O.C. Alentejo, Alentejo, Portugalia

Tapada de Villar Tinto, Antonio M. Esteves-Monteiro Herdada Penedo Gordo, D.O.C. Alentejo, Alentejo, Portugalia

Wino o rubinowej sukni z przebłyskami granatu na obrzeżach. W nosie pachnie intensywnie, gotowanymi ciemnymi owocami, orzechami i czekoladą. W finiszu miękkie, długie i eleganckie. 

Napisz swoją recenzję