Conde Villar Branco, Antonio M. Esteves-Monteiro-Herdada Penedo Gordo, Vinho Regional Alentejo, Alentejo, Portugalia
Nagrody i wyróżnienia:
3.9/5 Vivino
Rocznik: 2019
Typ: wino wytrawne, białe
Producent: Herdad Penedo Gordo
Kategoria/apelacja: Vinho Regional
Odmiana winogron: Roupeiro (50%), Antão Vaz (50%)
Rodzaj zbiorów: mechaniczne
Gleba: -
Lokacja: Borba
Zbiór z hektara:
Winifikacja: chłodna maceracja, delikatne tłoczenie, fermentacja w kadziach stalowych
Starzenie: w kadziach i butelkach
Zawartość alkoholu: 13,5 %
Kwas winny: 6 g/l
Cukier resztkowy: 2 g/l
Siarczyny: - mg/l
Potencjał starzenia: do 2-3 lata
Liczba wyprodukowanych butelek: -butelek
Temperatura podawania: 10-12°C
Prozpozycja podania: sushi, owoce morza, kuchnia azjatycka, lekkie dania z drobiu, gotowane ryb, sałatki warzywne
Wino o cytrynowej sukni. Na bukiet składają sie aromaty owoców cytrusowych. W ustach lekkie, przyjemne, idealne na letnią porę. Świetne jako wino codzienne.