Cruz de Piedra Selección Especial Garnacha, Virgen de la Sierra S. Coop. , D.O. Calatayud, Aragonia, Hiszpania
Nagrody i wyróżnienia:

Guía Peñín 92/100
Guía Repsol 92/100
Rocznik: 2014
Typ: wino wytrawne, czerwone,crianza
Producent: Coop. Virgen de la Sierra
Kategoria/apelacja: D.O. Calatayud
Odmiana winogron: 100% Garnacha
Wiek winorośli: 80% winorośli ponad 50 lat, 20% winorośli ok. 100 lat
Rodzaj zbiorów: ręczny drugiej połowie w połowie września
Gleba: wapienno-gliniasta
Lokacja: 600 m n.p.m., klimat atlantycki
Winifikacja: szypułkowanie, 5 -dniowa maceracja w temp. 8°C, 10 dniowa fermentacja, w temp. 26°C, w betonowych basenach o poj. 25 tys. Kg, , 20 dniowa maceracja wtórna, fermentacja malolaktyczna w dębowych beczkach,
Starzenie: przez okres 7 miesięcy w nowych beczkach z dębu francuskiego, tostowanych na poziomie średnim plus
Zawartość alkoholu: 14,5 %
Cukier resztkowy: 3,7 g/l
Siarczyny: 68 mg/l
Potencjał starzenia: do 5 lata
Liczba wyprodukowanych butelek:
Temperatura podawania: 16-17°C
Prozpozycja podania: do dziczyzny, jagnięciny, twardych serów (Manchego)
Chluba jednej z najstarszych kooperatyw Aragonii (1954 r.), lokowanej ok. 100 km na Pd.-Wsch. od regionu Rioja. Nazwa wina nawiązuje do szlaku pielgrzymów, wiodącego do Santiago de Compostela, który na całej swej długości oznaczony był kamiennymi krzyżami- cruces de piedra. Wino o intensywnym, czerwonym kolorze z fioletowymi refleksami na obrzeżach. W nosie aromatyczne, eleganckie, głębokie, z wyraźnymi nutami dojrzałych,słodkich, ciemnych owoców (jezyny, śliwki), ziół (tymianek), i ziemistością. W ustach wyraziste, garbnikowe, z delikatnie słodkawym finiszem.