Santa Barbara Valpolicella Superiore, Valpolicella Superiore D.O.C., Azienda Vitivinicola Roncolato, Wenecja Euganejska, Włochy
Rocznik: 2017
Typ: wino wytrawne, czerwone
Producent: Azienda Vitivinicola Roncolato
Kategoria/apelacja:D.O.C. Valpolicella
Odmiana winogron: Corvina 40%, Corvinone 30%, Rondinella 30%.
Zbiór z hektara: 9 t
Rodzaj zbiorów: ręczne, pierwsza dekada września
Zawartość alkoholu: 13,5 %
Temperatura podawania: 16-18 °C
Uszlachetnianie/Starzenie:
Winifikacja: fermentowane ze skórkami przez 30 dni. Fermentacja alkoholowa i malolaktyczna.
Potencjał starzenia: do 3- 4 lat
Lekkie wino stołowe o wysokiej pijalności, w swojej kategorii godne zdecydowanego polecenia. Jedno z najsłynniejszych i najbardziej rozpoznawalnych win włoskich. Delikatnie owocowe w zapachu i smaku, główne nuty to czerwone porzeczki, wiśnie, z delikatna nutą przypraw.