Nagrody i wyróżnienia:
Rocznik: 2015
Typ: wino wytrawne, czerwone
Producent: Vignobles Vircoulon S.C.E.A.
Kategoria/apelacja: AOC Saint-Emilion Grand Cru
Odmiana winogron: Merlot 59 %, Cabernet Franc 15 %, Cabernet Sauvignon 26%
Wielkosć parceli: 2,65 h
Wiek winorośli: 50 lat
Rodzaj zbiorów: mechaniczny, całkowite szypułkowanie
Gleba: łupki wapienne
Winifikacja: maceracja na zimno w kadziach stalowych
Starzenie: 12 miesiecy w dębowych beczkach (dąb francuski, 50% nowe beczki)
Zawartość alkoholu: 13 %
Potencjał starzenia: do 8-12 lat
Roczna produkcja: 3000 butelek
Temperatura podawania: 17-18 °C
Propozycja podania: do miękkich serów, czerwonego mięsa
Château La Rose Vircoulon jest winem pochodzącym z małej, rodzinnej posiadłości, ulokowanej niedaleko wsi Montcaret. Gładkie, mineralne, głębokie wino wytworzone głównie z gron Merlota. W nosie i ustach przede wszystkim rządzą aromaty śliwek, dojrzałych wiśni, uzupełnione solidną dawką gorzkiej czekolady, kawy, słodkich przypraw oraz aromatami jasnego tytoniu i umiarkowaną dawką zapachów dębowo-cedrowych. W posmaku wyraźnie wyczuwalne akcenty mineralne, pochodzace z wapiennego podłoża, z którego słyną najlepsze apelacje prawego brzegu.