Château La Grave, AOC Bordeaux , SCEA Vignobles Duc et Fils , Bordeaux, Akwitania, Francja

 

Pierwsze skrzypce grają aromaty owoców tropikalnych, białych kwiatów i miodu.

Na podniebieniu słodkie, świeże dzięki dobrej kwasowości.

Więcej szczegółów

Château La Grave, AOC Bordeaux , SCEA Vignobles Duc et Fils , Bordeaux, Akwitania, Francja


Nagrody i wyróżnienia:


Rocznik: 2016

Typ: wino białe, słodkie

Producent:SCEA Vignobles Duc et Fils

Kategoria/apelacja: AOC Bordeaux

Odmiana winogron: 50% Sémillon, 38% Sauvignon Blanc, 6% Sauvignon Gris, 6% Muscadelle.

Wielkość parceli: 8 ha

Wiek winorośli: ok. 30 lat

Rodzaj zbiorów: w większości ręczny, częściowo mechaniczny, całkowite szypułkowanie

Gleba: glina, żwir, boulbène (gleba z dużą zawartością kwarcu)

Winifikacja: fermentacja i maceracja w kadziach betonowych przez okres 21 dni

Starzenie: w dębowych beczkach (dąb francuski)przez 12 miesięcy, z czego 1/3 wina w nowych beczkach

Zawartość alkoholu: 11 %

Potencjał starzenia: do 20 lat

Temperatura podawania: 10-11 °C

Propozycja podania: świete z przystawkami, siekaną cielęciną, pieczoną wieprzowiną i grzybamipolecane do serów: Pithiviers, Bleu Des Causses, Gorgonzola, Parmezan dojrzewajacy w grotach

 

Jasnożółte wino ze złotymi przebłyskami na obrzezach kieliszka. W nosie pierwsze skrzypce grają aromaty owoców tropikalnych, białych kwiatów i miodu. Na podniebieniu słodkie, świeże dzięki dobrej kwasowości.

 

Brak komentarzy od klienta w tym momencie.

Napisz swoją recenzję

Château La Grave, AOC Bordeaux , SCEA Vignobles Duc et Fils , Bordeaux, Akwitania, Francja

Château La Grave, AOC Bordeaux , SCEA Vignobles Duc et Fils , Bordeaux, Akwitania, Francja

 

Pierwsze skrzypce grają aromaty owoców tropikalnych, białych kwiatów i miodu.

Na podniebieniu słodkie, świeże dzięki dobrej kwasowości.

Napisz swoją recenzję