Nagrody i wyróżnienia:
Rocznik: 2017
Typ: wino wytrawne, czerwone
Producent:S.C.E.A. Chateau Castel Viaud
Kategoria/apelacja: AOC Lalande de Pomerol
Odmiana winogron: 80 % Cabernet Sauvignon, 20% Merlot
Wielkosć parceli: 15 ha
Wiek winorośli: 30-50 lat
Rodzaj zbiorów: mechaniczny, całkowite szypułkowanie
Gleba: glinaz sporą zawartością wapieni
Winifikacja: maceracja na zimno, fermentacja w stalowych kadziach
Starzenie: w kadziach stalowych i butelkach
Zawartość alkoholu: 12,5 %
Liczba wyprodukowanych butelek: 13 189
Potencjał starzenia: do 6-8 lat
Temperatura podawania: 16-18 °C
Propozycja podania: do serów, drobiu, czerwonego mięsa, dziczyzny
Delikatna kombinacja dwóch szczepów z pierwszoplanową rolą Merlota. Wino zdecydowanie kragłe, owocowe, z jedwabistymi taninami i pikantnym, przyprawowym finiszem.