Campanars Grenache Noir Vin Bio, IGP Cotes Catalanes, Vignobles Sud Roussillon, Langwedocja-Roussillon, Francja
Nagrody i wyróżnienia:
Vivino 3,5/5
Rocznik: 2016
Typ: wino czerwone, wytrawne
Producent:Vignobles Sud Roussillon
Kategoria/apelacja: IGP Cotes Catalanes
Odmiana winogron: Grenache Noir
Wiek winorośli: 20
Rodzaj zbiorów: mechaniczne, całkowite szypułkowanie
Gleba: łupki wapienne
Winifikacja: maceracja na zimno w kadziach stalowych
Maturacja: w beczkac dębowych z drugiego i trzeciego pasażu, przez okres kilku miesięcy
Zawartość alkoholu: 13,5 %
Zawartość siarczyn: ok. 60 mg/l (przeciętne czerwone ma ich ok.120 mg)
Potencjał starzenia: do 4 lat
Temperatura podawania: 14-17 °C
Propozycja podania: sery, wedliny, potrawy z grilla
Wino oddające hołd tradycji winiarskiej Aspers. Typowe dla Grenache słabe nasycenie kolorem i znikoma zawartość garbników. Pachnie ciemnymi owocami. W ustach miękkie, mocno owocowe, przyjemne.