Brindisi Riserva, D.O.P. Brindisi Rosso Riserva, Cantina Sampietrana, Apulia (Puglia), Włochy
Nagrody i wyróżnienia:
4.1/5 Vivino
89/100 Winesarcher
Rocznik: 2020
Typ: wino wytrawne, czerwone
Producent: Cantina Sampietrana
Kategoria/apelacja: D.O.P. Brindisi Rosso Riserva
Odmiana winogron: 80 % negroamaro, 20 % montepulciano
Rodzaj zbiorów: ręczne, dwukrotnie selekcjonowane.
Zbiór z hektara: 6 t.
Winifikacja: alkoholowa i malolaktyczna
Starzenie: 12 miesięcy w beczkach (225 l) z francuskiego dębu (Allier), 12 miesięcy w butelkach
Zawartość alkoholu: 13,5%
Zawartość cukru resztkowego: 3,4 g/l
Potencjał starzenia: 4 do 6 lat
Temperatura podawania: 18-20 °C
Sugestia podania: risotto, pasta z ragu, gotowane lub pieczone mięso, dania ostre i zapaszyste, średnio dojrzałe sery.
Spółdzielnia Sampietrana produkuje wina juz ponad pół wieku. Winogrona są kształtowane w formę mini drzewek ("bush vines"), zwnych tutaj, po prostu: "apulijskimi drzewami". Ten rodzaj prowadzenia, bez podpory i drutów ( w znacznej odległości od siebie), zapewnia drzewom dużą odporność na upały za sprawą, głebokiego, rozwinietego systemu korzeniowego dającego nawodnienie w miesiacach letnich. Jednoczesnie bogata korona listna chroni winogrona przed słonecznymi oparzeniami. Ten typ uprawy powoduje też koniecznosc dokonywania zbiorów ręcznie. Za czym idzie jakość, ale również wzrost finalnej ceny produktu...
Wino z 40. letnich krzewów, o intensywnym rubinowym kolorze z aromatami owoców leśnych, smoły, dżemu. Przyjemnie taniczne, z długotrwałym finiszem.