Vitiano Grechetto, IGP Umbria, Azienda Vinicola Falesco, Umbria, Włochy

Prawdopodobnie Grechetto przybyło do Włoch z Grekami, w czasach tzw. Wielkiej Kolonizacji (750-500 r. p.n.e.). To jasnosłomkowe wino pachnie kwiatem lipy, gruszkami smażonymi na maśle, oraz świeżymi migdałami i miętą. W ustach lekko goryczkowe (tzw. goryczka fenolowa) przypominajacy albedo grajpefruta (biała skórka wokół miąższu) i migdały. W finiszu z wyraźną kwasowością i posmakiem cytrusów.

Więcej szczegółów

Vitiano Grechetto, IGP Umbria, Azienda Vinicola Falesco, Umbria, Włochy

 

Rocznik: 2017

Typ: wino białe, wytrwane

Producent: Falesco

Kategoria/apelacja: IGP Umbria

Odmiana winogron: 100% Grechetto

Parcela: 4 ha w Montecchio300 m n.p.m.

Wiek winorośli: 10 lat, gęstość 6000 krzewów na ha

Rodzaj zbiorów: ręczne, całkowite szypułkowanie

Wydajność z hektara: 8 t

Gleba: osadowe z dużą domieszka gliny i wapiennych skał

Winifikacja: zimna 4-godzinna maceracja (10 C) na skórkach w kadziach stalowych, następnie fermentacja w niskich temperaturach (12-15 C).

Starzenie: w butelce

Zawartość alkoholu: 12,5 %

Cukier resztkowy: 1,8 g/l

Kwasowość: 5,9 g/l

Potencjał starzenia: do 3 lat

Temperatura podawania: 9-11°C

Propozycja podania: z ricottą i szpinakiem, świeżym dorszem

 

Prawdopodobnie Grechetto przybyło do Włoch z Grekami, w czasach tzw. Wielkiej Kolonizacji (750-500 r. p.n.e.). To jasnosłomkowe wino pachnie kwiatem lipy, gruszkami smażonymi na maśle, oraz świeżymi migdałami i miętą. W ustach lekko goryczkowe (tzw. goryczka fenolowa) przypominajacy albedo grajpefruta (biała skórka wokół miąższu) i migdały. W finiszu z wyraźną kwasowością i posmakiem cytrusów.

Brak komentarzy od klienta w tym momencie.

Napisz swoją recenzję

Vitiano Grechetto, IGP Umbria, Azienda Vinicola Falesco, Umbria, Włochy

Vitiano Grechetto, IGP Umbria, Azienda Vinicola Falesco, Umbria, Włochy

Prawdopodobnie Grechetto przybyło do Włoch z Grekami, w czasach tzw. Wielkiej Kolonizacji (750-500 r. p.n.e.). To jasnosłomkowe wino pachnie kwiatem lipy, gruszkami smażonymi na maśle, oraz świeżymi migdałami i miętą. W ustach lekko goryczkowe (tzw. goryczka fenolowa) przypominajacy albedo grajpefruta (biała skórka wokół miąższu) i migdały. W finiszu z wyraźną kwasowością i posmakiem cytrusów.

Napisz swoją recenzję