Chardonnay, Morada Vineyards, Lodi AVA. Northern California, USA
Nagrody i wyróżnienia:
Vivino 3,3/5
Rocznik: 2018
Typ: wino wytrawne, białe
Producent: Morada Vineyards
Kategoria/apelacja: Lodi Valley
Odmiana winogron: Chardonnay
Lokacja i gleba: Lodi
Rodzaj zbiorów:mechaniczny
Winifikacja: w kadziach ze stali nierdzewnej, wino nie przechodzi fermentacji
malolaktycznej
Starzenie: przez 8 miesięcy w beczkach dębowych (dąb amerykański), z czego
25% stanowią nowe beczki
Zawartość alkoholu: 13,5 %
Kwasowość: 8,1 g/l
Cukier resztkowy: 6,8 g/l
Potencjał starzenia: do 6 lat
Temperatura podawania: 9-13°C
Prozpozycja podania: dania z grzybami, tłuste ryby (jak halibut, łosoś), kurczak po chińsku, szynka z grilla w glazurze ananasowej
Złocisty kolor jest wynikiem długiego leżakowania w dębowych beczkach, które nasyciły wino aromatami wanilii, tostów i drewna. Bukiet uzupełniają zapachy zielonych jabłek, moreli oraz cytrynowych bezów. Typowe Chardonnay z Kalifornii, przypadnie do gustu każdemu, kto lubi wina o wadze średniej w kierunku win pełnych, z kremową teksturą i przyjemną kwasowością.