Lucie Prosecco Brut, D.O.C. Treviso, Societa Agricola Colli Asolani di Bedin Enrico e C.s.s., Veneto, Włochy
Nagrody i wyróżnienia:
Rocznik: NV
Typ: wino wytrawne, białe, musujące
Producent: Societa Agricola Colli Asolani di Bedin Enrico e C.s.s.
Kategoria/apelacja: D.O.C. Treviso
Odmiana winogron: Glera
Wiek winorośli: kilkanaście lat
Rodzaj zbiorów: mechaniczne
Gleba: piasek, łupki, zwir
Lokacja: wzgórza Colli Asolani
Zbiór z hektara: 11 ton
Winifikacja: fermentacja w niskich temperaturach w kadziach stalowych
Starzenie: 6 miesiecy w kadziach stalowych
Zawartość alkoholu: 11 %
Potencjał starzenia: do 2 lata
Liczba wyprodukowanych butelek: 40 000 butelek
Temperatura podawania: 6-8 °C
Prozpozycja podania: jako aperitif, do przystawek, lekkie dania z drobiu, ryb, sałatki warzywne
Idealne na lato, klasyczne, orzeźwiające prosecco wytworzone ze szczepu Glera, niedaleko Treviso. Srebrnozielonkawe w kieliszku, pachnie kwiatami, minerałami, białymi malinami i brioszkami. W ustach kusi swoim frapującym musowaniem, które nadaje mu charakterystycznej niezobowiazującej elegancji i lekkości.