Rondineto Pinot Nero, IGP Colli Aprutini, Fattoria Giuseppe Savini SRL, Abruzja, Włochy

Rubinowo-czerwone z purpurowym odcieniem na obrzeżach. Na bukiet składają się aromaty fiołków, porzeczki, przypraw, malin i jeżyn. Na podniebieniu, przede wszystkim owocowe, z dobrze zintegrowanymi taninami i kwsowością. Bardziej złożone nuty zapachowe (skóra, tytoń, przyprawy) rozwijają się w raz z leżakowaniem butelki.

Więcej szczegółów

Rondineto Pinot Nero, IGP Colli Aprutini, Fattoria Giuseppe Savini SRL, Abruzja, Włochy


 

Nagrody i wyróżnienia:

Vivino 4,3/5

 

Rocznik: 2018

Typ: wino wytrawne, czerwone

Producent: Fatorria Giuseppe Savini SRL

Kategoria/apelacja: IGP Colli Aprutini

Wiek winorośli: min. 15 lat

Winorośl: Pinot Nero 100%

Rodzaj zbiorów: ręczny

Gleba: łupki wapienne z domieszką żwiru i gliny

Lokacja: 250 m n.p.m., południowa i południowo-zachodnia, prownincja Teramo, Morra d' Oro

Zbiór z hektara: w poczatkach września

Winifikacja: w temp. 25-27 C przez 10-15 dni, w kadziach stalowych

Uszlachetnianie: 3 miesiące w butelkach

Zawartość alkoholu: 12,5 %

Potencjał starzenia: do 5 lat

Liczba wyprodukowanych butelek: -

Temperatura podawania: 14-16 °C

Format: 750 ml

Prozpozycja podania:dzikie ptactwo, sosy z mięsem i makaronem, pieczenie


Rubinowo-czerwone z purpurowym odcieniem na obrzeżach. Na bukiet składają się aromaty fiołków, porzeczki, przypraw, malin i jeżyn. Na podniebieniu, przede wszystkim owocowe, z dobrze zintegrowanymi taninami i kwsowością. Bardziej złożone nuty zapachowe (skóra, tytoń, przyprawy) rozwijają się w raz z leżakowaniem butelki.

Brak komentarzy od klienta w tym momencie.

Napisz swoją recenzję

Rondineto Pinot Nero, IGP Colli Aprutini, Fattoria Giuseppe Savini SRL, Abruzja, Włochy

Rondineto Pinot Nero, IGP Colli Aprutini, Fattoria Giuseppe Savini SRL, Abruzja, Włochy

Rubinowo-czerwone z purpurowym odcieniem na obrzeżach. Na bukiet składają się aromaty fiołków, porzeczki, przypraw, malin i jeżyn. Na podniebieniu, przede wszystkim owocowe, z dobrze zintegrowanymi taninami i kwsowością. Bardziej złożone nuty zapachowe (skóra, tytoń, przyprawy) rozwijają się w raz z leżakowaniem butelki.

Napisz swoją recenzję