Friulano, Friuli D.O.C., Azienda Agricola Tomasella, Friulia-Wenecja Julijska, Włochy
Nagrody i wyróżnienia:
Srebrny medal w przewodniku Gilbert &Gaillard
****/na 5, w przewodniku Vini Buoni d' Italia
Rocznik: 2020
Typ: wino wytrawne, białe
Kategoria/apelacja: D. O. C . Friuli
Odmiana winogron: friulano 100%. (dawniej tokaj friulijski)
Zbiór z hektara: 10 t z h
Rodzaj zbiorów: ręczne, z selekcja gron podczas zbiorów
Gleba: gliniaste, marglowe, z dodatkiem żwiru i kamieni (grave-kamień)
Zawartość alkoholu: 13 %
Uszlachetnianie/Starzenie: 5 -miesięcy w kadziach stalowych, 2 -miesiące w butelce
Winifikacja: połowa gron jest delikatnie wyciskana od razu pozostała część jest poddawana 10 h kriomaceracji. Fermentacja alkoholowa i malolaktyczna przebiega w temperaturze 16-18°C.
Temperatura podawania: 10 - 12 °C.
Potencjał starzenia: najlepsze po roku w butelce, ale bez problemu zachowa jakość przez 3 lata
Produkcja: 50 000 butelek
Podawać z daniami z ryb, Prosciutto di San Daniele, z daniami z ziemniaków, jajek, ryżemi i makaronem.
Słomkowo żółte z zielonymi refleksami. Pełne ciała-starzenie na osadzie drożdżowym. W nosie zapach kwiatów akacji, migdałów. W ustach lekko mineralne, jabłkowo-gruszkowe, z posmakiem melona. Z charakterystycznym migdałowym finiszem. Świetna koncentracja.