Nu Allongé Cava Brut Nature, DO Cava, Masia Puigmolto SL-R.E. , Katalonia, Hiszpania

Najbardziej wytrawny styl hiszpańskiej cavy, wprost z jej matecznika: Katalonii. W nosie dominuja aromaty kandyzowanej skórki cytrynowej, grapefruita i pieczonych migdałów z odrobina nuty chlebowej oraz tostów. Orzeźwiająca kwasowość zniewalająco poprawia nastrój, w każdy letni dzień !

Więcej szczegółów

Nu Allongé Cava Brut Nature, DO Cava, Masia Puigmolto SL-R.E. , Katalonia, Hiszpania

 

Nagrody i wyróżnienia:

 

Vivino 3,5/5

 

Rocznik: NV

Typ: wino białe wytrawne, musujące

Producent: Masia Puigmolto - Finca Emendis

Kategoria/apelacja: D.O. Cava

Odmiana winogron: 45% Xarel-lo, 35% Macebo, 20% Parrellada

Rodzaj zbiorów: ręczny w 20 kg skrzynki, rolnictwo zrównoważone

Gleba: z duża domieszką wapienia i magnezu (podbijające kwasowość )

Winifikacja: jedynie samonaciekowy sok jest fermentowany, przez 10-14 dni w temperaturze 16°C. Wino bazowe,osiada przez miesiąc w kadziach stalowych a nastepnie trafia do butelek na okres 14 miesiecy (standard to 9 miesiecy)

Starzenie: 14 miesięcy w butelkach nad osadem z drożdży

Cukier resztkowy: poniżej 3 g/l

Kwasowość: 5,5 g/l

Zawartość alkoholu: 11,5 %

Potencjał starzenia: 3 lat

Temperatura podawania: 6°C

Prozpozycja podania: samo w sobie, z tłustymi rybami, świeżymi makaronami, grzybami, kiełbasą i katalońskimi calçotami (grillowane pory z sosem Romesco)

 

Najbardziej wytrawny styl hiszpańskiej cavy, wprost z jej matecznika: Katalonii. W nosie przewodzą aromaty kandyzowanej skórki cytrynowej, grapefruita i pieczonych migdałów z odrobiną nuty chlebowej oraz tostów. Orzeźwiająca kwasowość zniewalająco poprawia nastrój, w każdy letni dzień !

Brak komentarzy od klienta w tym momencie.

Napisz swoją recenzję

Nu Allongé Cava Brut Nature, DO Cava, Masia Puigmolto SL-R.E. , Katalonia, Hiszpania

Nu Allongé Cava Brut Nature, DO Cava, Masia Puigmolto SL-R.E. , Katalonia, Hiszpania

Najbardziej wytrawny styl hiszpańskiej cavy, wprost z jej matecznika: Katalonii. W nosie dominuja aromaty kandyzowanej skórki cytrynowej, grapefruita i pieczonych migdałów z odrobina nuty chlebowej oraz tostów. Orzeźwiająca kwasowość zniewalająco poprawia nastrój, w każdy letni dzień !

Napisz swoją recenzję