Cabernet Franc, D.O.C. Friuli, Azienda Agricola Tomasella, Friulia-Wenecja Julijska, Włochy
Nagrody i wyróżnienia:
3.8/5 Vivino
Rocznik: 2020
Typ: wino czerwone wytrawne
Kategoria/apelacja: D. O. C . Friuli
Odmiana winogron: cabernet franc 100%.
Zbiór z hektara: 12 t
Rodzaj zbiorów: ręczne, z selekcja gron podczas zbiorów
Gleba: gliniaste, marglowe, z dodatkiem żwiru i kamieni (Grave-kamień)
Zawartość alkoholu: 14 %
Uszlachetnianie/Starzenie: 5 miesięcy w kadziach stalowych, dwa miesiące w butelce
Winifikacja: maceracja na zimno 48 h, fermentacja w temp. 25°C,
Temperatura podawania: 16 - 18 °C.
Potencjał starzenia: do 4 lat
Sugestie podania: podawać z delikatnym czerwonym i białym mięsem, risotto, makaronem z grzybami, serami. Świetne z drobiem, zwłaszcza pieczonym gołębiem.
Wino o wyraźnie fiołkowej nucie, łagodnym smaku jagód i czerwonych owoców, lekkie i przyjemne. W ustach pikantne- młotkowany czarny pieprz oraz zielona papryka, typowe dla odmiany winogron. Miłe uwieńczenie dnia, świetne na letnie i wiosenne wieczory z przyjaciółmi.