Pouilly-Fuissé Paul-Henri Lacroix, EMB, AOC Bourgogne Chardonnay, Burgundia, Francja

Butelka, która może być świetnym wprowadzeniem w świat białych z Burgundii. Na bukiet składają się aromaty: cytrusów, wanilli, śmietany, ciasta chlebowego oraz orzechów laskowych. Dzięki fermentacj w dębowych beczkach wino nabiera złożoności. Wyrazista kwasowość jest balansowane dozą owoców (morele, białe brzoskwinie) i delikatnością wynikającą ze specyficznego procesu fermentacji malolaktycznej.

Więcej szczegółów

Pouilly-Fuissé Paul-Henri Lacroix, EMB, AOC Bourgogne Chardonnay, Burgundia, Francja


 

Nagrody i wyróżnienia:

Vivino 4/5

 

Rocznik: 2017

Typ: wino wytrawne, białe

Producent: EMB 7106 B

Kategoria/apelacja:AOP Pouilly-Fuissé

Odmiana winogron: 100% Chardonnay

Rodzaj zbiorów: ręczny

Wydajność: 50 hl / ha

Winifikacja: powolne, automatyczne, delikatne tłoczeniew kadziach. Sok jest chłodzony w temperaturze 8 C przez 24 h, w celu osiagnięcia lepszej klarowności. Następnie na czas fermentacji zostaje umieszczony w debowych beczkach (dąb francuski, 10% nowe beczki)

Starzenie: 7 miesięcy nad osadem, w dębowych beczkach z drugiego pasażu

Zawartość alkoholu: 13 %

Potencjał starzenia: do 8 lata

Liczba wyprodukowanych butelek: butelek

Temperatura podawania: 8-12°C

Prozpozycja podania: sałatki warzywne, ser Mont d'Or, owoce morza, cielecina, białe mięso

Butelka, która może być świetnym wprowadzeniem w świat białych z Burgundii. Na bukiet składają się aromaty: cytrusów, wanilli, śmietany, ciasta chlebowego, oraz orzechów laskowych. Dzięki fermentacj i maturacji w dębowych beczkach wino nabiera złożoności. Wyrazista kwasowość jest balansowana dozą owoców.


Brak komentarzy od klienta w tym momencie.

Napisz swoją recenzję

Pouilly-Fuissé Paul-Henri Lacroix, EMB, AOC Bourgogne Chardonnay, Burgundia, Francja

Pouilly-Fuissé Paul-Henri Lacroix, EMB, AOC Bourgogne Chardonnay, Burgundia, Francja

Butelka, która może być świetnym wprowadzeniem w świat białych z Burgundii. Na bukiet składają się aromaty: cytrusów, wanilli, śmietany, ciasta chlebowego oraz orzechów laskowych. Dzięki fermentacj w dębowych beczkach wino nabiera złożoności. Wyrazista kwasowość jest balansowane dozą owoców (morele, białe brzoskwinie) i delikatnością wynikającą ze specyficznego procesu fermentacji malolaktycznej.

Napisz swoją recenzję