San Rocco Valpolicella Ripasso, Valpolicella D.O.C., Azienda Vitivinicola Roncolato, Veneto, Włoch
Nagrody i wyróżnienia:
Vivino 4.2/5
Rocznik: 2017
Typ: wino wytrawne, czerwone
Producent: Azienda Vitivinicola Roncolato
Kategoria/apelacja: D.O.C. Valpolicella
Odmiana winogron: Corvine, Corvinone, Rondinella
Zbiór z hektara: 9 t
Rodzaj zbiorów: ręczne, pierwsza dekada września
Zawartość alkoholu: 14,5 %
Temperatura podawania: 18 °C
Uszlachetnianie/Starzenie: w małych dębowych beczkach przez 18-24 miesiące
Winifikacja: fermentowane ze skórkami przez 30 dni. Fermentacja alkoholowa i malolaktyczna.
Potencjał starzenia: do 10 lat
Sugestie podania: idealne do pieczeni, czerwonego mięsa oraz dziczyzny
San Rocco Valpolicella Ripasso DOC , to tak zwane małe amarone. Te same szczepy, grona z pojedynczej parceli Monticelli. Wino produkowane metodą ripasso – częścią moszczu (30%) zalano skórki pozostałe po fermentacji amarone, co dało wino cięższe, intensywniejsze, o wyższej zawartości alkoholu. 6 miesięcy w kadziach. Potęga owocu zarówno w bukiecie jak i w ustach. Przewaga aromatów wiśniowych z lekko konfiturową nutą. Przyprawy i beczka w tle, wspaniale uzupełniają paletę doznań. W smaku pełne i zrównoważone, z subtelną wanilią i posmakiem cygara oraz czekolady. Długie, gładkie zakończenie.