Carnera, Amarone della Valpolicella D.O.C .

 

Starannie wyselekcjonowane owoce są podsuszane przez 3 miesiące w specjalnych skrzynkach, osiągając wysoką koncentrację i poziom cukru. Wino pełne, głębokie, taniczne.

Więcej szczegółów

Włochy/ Veneto

Dodaj do koszyka

  Carnera Amarone della Valpolicella D.O.C .



Nagrody i wyróżnienia:

- złoty medal Decantera w 2010

Rocznik: 2006

Typ: wino wytrawne

Nazwa: AMARONE VALPOLICELLA, ANTONIO RONCOLATO
Kategoria/apelacja: D.O.C. VALPOLICELLA
Odmiana winogron:Corvine, Corvinone, Rondinella,Oseleta

Zbiór z hektara: 4 t

Rodzaj zbiorów: Ręczne, ostatnia dekada października

Zawartość alkoholu: 16 %

Temperatura podawania: 18 °C

Uszlachetnianie/Starzenie: 35% w beczkach z dębu amerykańskiego, 70% w beczkach z dębu francuskiego przez okres 3 lat

Winifikacja: fermentowane ze skórkami przez 40 dni. Fermentacja alkoholowa i malolaktyczna.

Potencjał starzenia: do 20 lat

Amarone Carnera DOC 2006 to szczytowe osiągnięcie winiarni, złoty medal Decantera w 2010 r. W tym winie wszystkiego jest więcej niż w podstawowym amarone – dłuższa fermentacja, dłuższe starzenie i dojrzewanie dało więcej koloru, koncentracji, złożoności, a przy tym pozostaje zrównoważone i eleganckie. Dodatkiem jest kakaowy posmak, efekt starzenia części wina w beczkach z dębu amerykańskiego. Wyraźne nuty wiśni w alkoholu, nieco ziemistości z nutka mineralną i długim śliwkowym finiszem. Oba amarone to wina wymagające, wręcz medytacyjne, potrafiące pięknie odpłacić za poświęcony im czas i uwagę.

 Idealnie komponuje się z wołowiną.

Brak komentarzy od klienta w tym momencie.

Napisz swoją recenzję

Carnera, Amarone della Valpolicella D.O.C .

Carnera, Amarone della Valpolicella D.O.C .

 

Starannie wyselekcjonowane owoce są podsuszane przez 3 miesiące w specjalnych skrzynkach, osiągając wysoką koncentrację i poziom cukru. Wino pełne, głębokie, taniczne.

Napisz swoją recenzję