Floc de Gascogne, AOC Floc de Gascogne, Les Vignerons d’Armagnac, Sud Ouest, Francja
Nagrody i wyróżnienia:
Rocznik: NV
Typ: wino różowe, wzmaciniane, słodkie
Producent: Les Vignerons d’Armagnac
Kategoria/apelacja: IGP Floc de Gascogne
Odmiana winogron: Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc, Cot (Malbec), Tannat, Fer-Servadou
Rodzaj zbiorów: mechaniczne, całkowite szypułkowanie
Gleba:piaszczyste z dużą domieszką krzemionki, gliny, wapienia i marglu
Winifikacja: wzmacniane destylatem winnym z regionu Armagnac
Maturacja: w kadziach stalowych przez okres 10 miesięcy
Zawartość alkoholu: 16,5 %
Potencjał starzenia: nie zyskuje na procesie dojrzewania, podawać młode najlepiej w pierwszym roku od zabutelkowania
Temperatura podawania: 6-9°C do posiłkówlub jako aperitif12-16 °C
Propozycja podania: aperitif, foie gras, desery, lody, ciasta, błękitne sery
Floc de Gascogne to mistelle (w Hiszpanii mistela, we Włoszech sifone)- napój alkoholowy, aperitif, vin de liqueur-wino wzmacniane. Tradycyjnie wytwarzany w Gaskonii od XVI wieku, z połączenia moszczu gronowego i młodego armaniaku (starzonego w beczkach przez minimum rok-zwykle dłużej, o mocy od 52% alkoholu) w proporcji 1/3 destylatu i 2/3 moszczu (soku winogronowego). Nazwa wina została wymyślona przez Henri Lamor, winiarza z Cravencères, w roku 1954 r. Słowo „floc” pochodzi z diaklektu oksytańskiego i oznacza bukiet kwiatów. Co dosyć jednoznacznie pokazuje jakich aromatów możemy sie spodziewać po otwarciu butelki (białej wersji Floc). Większość win tego typu, produkowanych jest przez samych wytwórców winiaku (armaniaku) z racji wymogu apelacyjnego, który zakłada, że moszcz i destylat musza pochodzić od tego samego wytwórcy. Flock może być wytwarzany jedynie na obszarach: Bas Armagnac, Haut Armagnac i l'Armagnac Tenareze, zaś jego odmiana różowa na terenachdepartamentów: Gers, Lot-et-Garonne i Landes. Umiarkowany klimat śródziemnomorski, piaszczyste gleby z dużą domieszką krzemionki, gliny, wapienia i marglu- dają regionalny aperitif o dosyć wysokiej kwasowości, z mineralnym sznytem.
Wino w kolorze miedzianym. Bukiet tworzą aromaty: malin, czarnej porzeczki, korzeni i goździków. Słodycz równoważona dobra kwasowością i spora dawką świeżych czerwonych i ciemnych owoców. Otwarta butelka może być przechowywana w lodówce do 3 miesięcy.