Ribolla Gialla Extra Dry Vino Spumante, Venezia Giulia IGT, Sas di Riva Gianmaria & C, Friulia-Wenecja Julijska, Włochy

Ribolla Gialla jest szczepem niezwykle modnym, uprawianym w głownie w północno-wschodnich Włoszech i Słowenii. Gorzystośc tych regionów, niższe temperatury i duże ich amplitudy dzienne sparwiaja, ze wina mają znakomita świeżość. Aromaty zielonych jabłek i gruszek mieszają sie z delikatnym zapachem świeżo zagniecionego ciasta i drożdzowego pieczywa. Znakomita kwasowość jest świetnym kontbalansem dla cukru resztkowego, dzięki czemu wino smakuje jak wytrawne. Dobzre zrobione, czyste, orzeźwiające.

Więcej szczegółów

Ribolla Gialla Extra Dry Vino Spumante, Venezia Giulia IGT, Sas di Riva Gianmaria & C, Friulia-Wenecja Julijska, Włochy


Nagrody i wyróżnienia:


Rocznik:2019

Typ: wino wytrawne, białe, musujące

Producent: Sas di Riva Gianmaria & C

Kategoria/apelacja:Venezia Giulia IGT

Odmiana winogron:Ribolla Gialla

Wiek winorośli: kilkanaście lat

Rodzaj zbiorów:ręczny

Gleba: morenowe żwiry i gleby łupkowe

Winifikacja: fermentacja w niskich temperaturachw kadziach stalowych

Starzenie: 6 miesiecy w kadziach stalowych

Cukier resztkowy:13 g/l

Ciśnienie: 4,5 bara

Suchy ekstrakt: 17 g/l

Zawartość alkoholu: 11 %

Potencjał starzenia: do 2 lata

Liczba wyprodukowanych butelek:3 000 butelek

Temperatura podawania: 6-8 °C

Prozpozycja podania: jako aperitif, do przystawek, lekkie dania z drobiu, ryb, sałatki warzywne

 

 

Ribolla Gialla jest szczepem niezwykle modnym, uprawianym w głownie w północno-wschodnich Włoszech i Słowenii. Gorzystośc tych regionów, niższe temperatury i duże ich amplitudy dzienne sparwiaja, ze wina mają znakomita świeżość. Aromaty zielonych jabłek i gruszek mieszają sie z delikatnym zapachem świeżo zagniecionego ciasta i drożdzowego pieczywa. Znakomita kwasowość jest świetnym kontbalansem dla cukru resztkowego, dzięki czemu wino smakuje jak wytrawne. Dobzre zrobione, czyste, orzeźwiające.

Brak komentarzy od klienta w tym momencie.

Napisz swoją recenzję

Ribolla Gialla Extra Dry Vino Spumante, Venezia Giulia IGT, Sas di Riva Gianmaria & C, Friulia-Wenecja Julijska, Włochy

Ribolla Gialla Extra Dry Vino Spumante, Venezia Giulia IGT, Sas di Riva Gianmaria & C, Friulia-Wenecja Julijska, Włochy

Ribolla Gialla jest szczepem niezwykle modnym, uprawianym w głownie w północno-wschodnich Włoszech i Słowenii. Gorzystośc tych regionów, niższe temperatury i duże ich amplitudy dzienne sparwiaja, ze wina mają znakomita świeżość. Aromaty zielonych jabłek i gruszek mieszają sie z delikatnym zapachem świeżo zagniecionego ciasta i drożdzowego pieczywa. Znakomita kwasowość jest świetnym kontbalansem dla cukru resztkowego, dzięki czemu wino smakuje jak wytrawne. Dobzre zrobione, czyste, orzeźwiające.

Napisz swoją recenzję