La Puerta Dulce Natural, Valle de la Puerta S.A.,
Famatina Valley-La Rioja, Argentyna
Nagrody i wyróżnienia:
Vivino 3,4/5
Rocznik: 2019
Typ: wino słodkie, białe
Producent: Valle de la Puerta
Odmiana winogron: 70% Moscatel de Alejandría, 30% Torrontés
Rodzaj zbiorów: ręczny
Gleba: piaski wymieszane z gliną, gleby aluwialne
Lokacja:Famatina Valley, La Rioja, Region Cuyo, 1000 m n.p.m.
Winifikacja: moszcz jest oddzielany od skórek i nasion, schładzany w kadziach stalowych i ulega fermentacji w temperaturze 13-15 °C. Po uzyskaniu odpowiedniego poziomu cukru resztkowego, fermentacja jest przerywana poprzez odwirowanie i filtrowanie drożdży. Wino jest delikatnie filtrowane i stabilizowane na zimno.
Cukier resztkowy: 55 g/l
Zawartość alkoholu: 12,1 %
Kwasowość: 5,2 g/l
Potencjał starzenia: do 6 lat
Liczba wyprodukowanych butelek: - butelek
Temperatura podawania: 6-9 °C
Propozycja podania: desery, ciasta, lody, aperitif
Kupaż o intensywnym aromacie kwiatów pomarańczy (głównie za sprawą muszkatu), owoców tropikalnych (mango, ananas, brzoskwinia, cytryna, mandarynka) i miodu. Świetna kwasowość sprawia, że wino mimo sporej zawartości cukru resztkowego nie nuży , nawet po kilku kieliszkach.