
Rosso di Montalcino D. O. C .G., Marchesato degli Aleramici A R.L., Toskania, Włochy
Eleganckie wino do codziennych posiłków. Polecane do dań mięsnych z grila, świeżych serów, zwłaszcza owczych (pecorino). Otworzyć na godzinę przed konsumpcją.
Eleganckie wino do codziennych posiłków. Polecane do dań mięsnych z grila, świeżych serów, zwłaszcza owczych (pecorino). Otworzyć na godzinę przed konsumpcją.
Nagrody i wyróżnienia:
Rocznik: 2014
Typ: wino wytrawne, czerwone
Producent: Marchesato degli Aleramici A R.L.
Kategoria/apelacja:D.O.C.G. Rosso di Montalcino
Odmiana winogron: 100 % Sangiovese
Zbiór z hektara: 75 ql na h
Rodzaj zbiorów: ręczne
Gleba: piaski i glina, 3 800 krzewów na hektar, 2,8 rośliny na m²
Zawartość alkoholu: 13,5 %
Temperatura podawania: 18-20°C.
Uszlachetnianie/Starzenie: w kadziach ze słoweńskiego dębu (pojemność 50 hl)przez okres 10-12 miesięcy , 2 miesięce w butelkach
Winifikacja: maceracja 15 dni na skórkach. Fermentacja alkoholowa i malolaktyczna.
Potencjał starzenia: do 5-8 lat
Produkcja: 25 000 butelek
Sangiovese starzone w beczkach zyskuje intensywnie rubinowy kolor z charakterystycznym purpurowym promieniem na brzegach. Rosso jest winem na pograniczu lekkiego i średniego. Ciepłe, lekko taniczne, z pikantno-kwaskową nutą owocową (śliwka damasceńska). Wzbogacone aromatami dębo-cedrowymi, waniliowymi i migdałowymi.
Eleganckie wino do codziennych posiłków. Polecane do dań mięsnych z grila, świeżych serów, zwłaszcza owczych (pecorino). Otworzyć na godzinę przed konsumpcją.
Brak komentarzy od klienta w tym momencie.