Saperavi, Barossa Valley, G. Patritti & CO PTY LTD, South Australia, Australia
Nagrody i wyróżnienia:
91/100,Campbell Mattinson, The Wine Front, January 2020
4.1/5 Vivino
17/20 Jancis Robinson
Rocznik: 2017
Typ: wino wytrawne, czerwone
Producent: G. Patritti & Co
Kategoria/apelacja: South Australia, Barossa Valley
Odmiana winogron: 100 % Saperavi
Wiek winorośli: przeciętnie ok. 30 lat
Rodzaj zbiorów:ręczny,
Zbiór z hektara: 4,5 t z ha
Winifikacja: ciepła maceracja w kadziach ze stali nierdzewnejwinogron w całości bez prasowania przez 1 dzień (w celu lepszego wybarwienia), 7-dniowa fermentacja na skórkach w zamkniętych kadziach z udziałem delikatnej ekstrakcji i delikatnym przepompowaniem, następnie prasowaniem
Starzenie: 10% wina przez 18 miesięcy w nowych dębowych beczkach z dębu amerykańskiego, 20 % wina w nowych dębowych beczkach z dębu francuskiego, reszta w kadziach stalowych.
Twórcy wina: James Mungall & Ben Heide
Zawartość alkoholu: 14,5 %
Cukier resztkowy: 2.2 g/l
Kwasowość: 6.6 g/l
Potencjał starzenia: do 20 lat
Temperatura podawania: 17-20 °C
Propozycja podania: wołowina, dziczyzna (jeleń, dzik), ptactwo (kuropatwa, bażant), baranina
"It’s an outstanding wine. Deep and inky in colour, as you would expect, with the most astonishing, forthcoming aromas of undiluted blackcurrant cordial, black cherries, vanilla and roasted cocoa beans, but it’s the cassis that really dominates. The palate is lush, with deep, shag pile tannins that are so sweet and fruit-soaked that it tastes full-bodied but also soft and succulent, so you can enjoy it now as a hedonistic treat". -https://www.vincognito.co.uk/red/saperavi-patritti-barossa-valley-australia-2014
Nazwa saperavi- pochodząca z jezyka gruzińskiego oznacza barwnik, kolor. I taka też jest suknia tego wina, mocno wybarwiona, wyrazista i ciemna-typowa dla odmiany i zgodna z sugestią etytmologiczną. Złożony bukiet wina tworzą aromaty ciemnych owoców, nuty jodyny, anyżu, mięty, pieprzu, zespolone w długim procesie maceracji z zapachami dębiny, cedru, wanilii, pikantnych przypraw, nutami zwierzęcymi, dymem, zapachem skóry, ziemistością... Na podniebieniu zdecydowanie pełne, skoncentrowane, ekstraktywne, wyraziste, taniczne, bogate, zachwycające...