Nu Allongé Cava Semi-Sec, DO Cava, Masia Puigmolto SL-R.E. , Katalonia, Hiszpania

Półsłodki styl hiszpańskiej cavy. W nosie dominują aromaty kandyzowanej skórki cytrynowej, skórki pomarańczy, grapefruita i pieczonych migdałów z odrobiną zapachu świeżo pieczonego chleba oraz tostów. Słodki średniodługi posmak, równoważony przez dobrą kwasowość- przywodzi na myśl kandyzowane białe owoce

Więcej szczegółów

Nu Allongé Cava Semi-Sec, DO Cava, Masia Puigmolto SL-R.E. , Katalonia, Hiszpania

 

Nagrody i wyróżnienia:

 

Vivino 3.8/5

 

Rocznik: NV

Typ: wino białe półsłodkie, musujące

Producent: Masia Puigmolto - Finca Emendis

Kategoria/apelacja:D.O. Cava

Odmiana winogron: 45% Xarel-lo, 35% Macebo, 20% Parrellada

Rodzaj zbiorów: ręczny w 20 kg skrzynki, rolnictwo zrównoważone

Gleba: z duża domieszką wapienia i magnezu (podbijające kwasowość )

Winifikacja: jedynie samonaciekowy sok jest fermentowany, przez 10-14 dni w temperaturze 16°C. Wino bazowe osiada przez miesiąc w kadziach stalowych.

Starzenie: 9 miesięcy w butelkach nad osadem z drożdży

Cukier resztkowy: powyżej 32 g/l

Kwasowość: 5,5 g/l

Zawartość alkoholu: 11,5 %

Potencjał starzenia: 3 lat

Temperatura podawania: 6-8°C

Propozycja podania: sałatki owocowe, desery, lody, ciasta,

 

Półsłodki styl hiszpańskiej cavy. W nosie dominują aromaty kandyzowanej skórki cytrynowej, skórki pomarańczy, grapefruita i pieczonych migdałów z odrobiną zapachu świeżo pieczonego chleba oraz tostów. Słodki średniodługi posmak, równoważony przez dobrą kwasowość- przywodzi na myśl kandyzowane białe owoce

Brak komentarzy od klienta w tym momencie.

Napisz swoją recenzję

Nu Allongé Cava Semi-Sec, DO Cava, Masia Puigmolto SL-R.E. , Katalonia, Hiszpania

Nu Allongé Cava Semi-Sec, DO Cava, Masia Puigmolto SL-R.E. , Katalonia, Hiszpania

Półsłodki styl hiszpańskiej cavy. W nosie dominują aromaty kandyzowanej skórki cytrynowej, skórki pomarańczy, grapefruita i pieczonych migdałów z odrobiną zapachu świeżo pieczonego chleba oraz tostów. Słodki średniodługi posmak, równoważony przez dobrą kwasowość- przywodzi na myśl kandyzowane białe owoce

Napisz swoją recenzję