Chianti Riserva, , Chianti Riserva D. O. C .G., Cantina Viticoltori Senesi Aretini SCA, Toskania, Włochy
Nagrody i wyróżnienia:
3.7/5 Vivino
Rocznik: 2016
Typ: wino wytrawne czerwone
Nazwa: Chianti Riserva Viticoltori Senesi Aretini
Kategoria/apelacja:Chianti Riserva D. O. C .G.
Odmiana winogron: 100 % Sangiovese
Zbiór z hektara: 7 t
Rodzaj zbiorów: ręczne, podwójna selekcja gron podczas zbiorów i przed fermentacją
Gleba: piaski i glina, 3 800 krzewów na hektar, 2,8 rośliny na m²
Zawartość alkoholu: 13,5 %
Uszlachetnianie/Starzenie: starzenie w beczkach dębowych (barriques)przez okres 12 miesięcy, z tygodniowym procesem batonage w beczkach. Ponownie trafia do kadzi ze stali nierdzewnej, a następnie po miesiącu jest filtrowane i butelkowane. Starzenie w butelkach przez okres 6 miesięcy.
Winifikacja: fermentacja w kadziach ze stali nierdzewnej w temp. 27 C, przez okres 2 miesięcy (batonage). Maceracja 25 dni na skórkach. Fermentacja alkoholowa i malolaktyczna.
Potencjał starzenia: do 8 lat
Temperatura podawania: 15-18°C.
Produkcja: 30 000 butelek
Sangiovese po długim okres leżakowania w dębowych beczkach, staje się winem o jasnym, rubinowym, lekko utlenionym kolorze. W nosie wyczuwalne zapachy dojrzałych owoców i przypraw, z lekką nutką dębiny. W ustach wyraźnie obfite i kragłe, ciepłe, miękkie, z świetną strukturą i doskonałą trwałością.
Wino to nadaje się szczególnie do głównych dań mięsnych, pieczeni i mięs z grilla, zwłaszcza wołowiny. Doskonałe do pieczonej wołowiny z dodatkami “leśnymi” (np.: polędwica wołowa z borowikami).