Gazziloro, Toscana I.G.T., Viticoltori Senesi Aretini, Toskania, Włochy

Wino o zaskakująco wyrazistym smaku i lekko oleistej strukturze. Zakończenie jest trwałe i wieloaspektowe.

Więcej szczegółów

Gazziloro, Toscana  I.G.T., Viticoltori Senesi Aretini, Toskania, Włochy


Rocznik: 2015

Typ: wino wytrawne białe

Nazwa: Gazzilloro Viticoltori Senesi Aretini

Kategoria/apelacja: Toscana I.G.T.

Odmiana winogron: 50% Trebbiano, 40 Malvasia Bianco, 10 % Lanaiolo

Zbiór z hektara: 9 t

Rodzaj zbiorów: ręczne

Zawartość alkoholu: 12 %

Uszlachetnianie/Starzenie: Starzenie nad osadem w kadziach ze stali nierdzewnej przez 6 miesięcy.

Winifikacja: fermentacja w kadziach ze stali nierdzewnej w temp. 15-16 C. Fermentacja alkoholowa i malolaktyczna.

Potencjał starzenia: do 3 lat

Temperatura podawania: 8°C / 10°C

Produkcja: 80 000 butelek

Sugestie podania: do przekąsek i rozmaitych przystawek. Do nieszczególnie skomplikowanych potraw rybnych z przyprawami (np. pstrąg w skorupie z soli z zieloną fasolką oraz oliwą).


W nosie czyste, jasne, subtelne. Wyrźne aromaty cytrusów, grejpfrutów i pomarańczy, oraz żółtych owoców (brzoskwinia). To poprawne wino, o zaskakująco wyrazistym smaku jak na tę półkę cenową. Zakończenie jest trwałe i wieloaspektowe

Brak komentarzy od klienta w tym momencie.

Napisz swoją recenzję

Gazziloro, Toscana  I.G.T., Viticoltori Senesi Aretini, Toskania, Włochy

Gazziloro, Toscana I.G.T., Viticoltori Senesi Aretini, Toskania, Włochy

Wino o zaskakująco wyrazistym smaku i lekko oleistej strukturze. Zakończenie jest trwałe i wieloaspektowe.

Napisz swoją recenzję