L’ Eclat De Chateau Pontet Caillou, AOC Pessac-Léognan, Viticulteur D. Haverlan , Bordeaux, Akwitania, Francja

To złożone wino z przewagą merlota dosyć szybko osiąga wiek optymalny do konsumpcji. Już po 5 latach, ukazując cały swój urok, choć może zyskać leżakując w piwnicy do 10 lat. Ciemnorubinowa suknia idzie w parze z zapachem owoców, przede wszystkim: wiśni, śliwek, jeżyn, czarnych i czerwonych porzeczek, oraz malin. Na drugim planie, znajdują się aromaty dębiny, wanilii, słodkich przypraw, kawy, cedru, grafitu. W ustach pełne, krągłe, z jedwabistymi taninami i długim powabnym finiszem. Idealne wino do wyrafinowanych dań i kontemplacji.

Więcej szczegółów

L’ Eclat De Chateau Pontet Caillou, AOC Pessac-Léognan, Viticulteur D. Haverlan , Bordeaux, Akwitania, Francja


Nagrody i wyróżnienia:

3.9/5 Vivino

 

Rocznik: 2015

Typ: wino wytrawne, czerwone

Producent:Viticulteur D. Haverlan

Kategoria/apelacja: AOC Pessac-Leognan

Odmiana winogron: 35 % Cabernet Sauvignon, 65 % Merlot

Wielkość parceli: 13 ha

Wiek winorośli: ok. 25 lat

Rodzaj zbiorów: w większości ręczny, częściowo mechaniczny, całkowite szypułkowanie

Gleba: żwir i czarny piasek

Winifikacja: fermentacja i maceracja w kadziach betonowych przez okres 15-20 dni

Starzenie: częściowow dębowych beczkach (dąb francuski)

Zawartość alkoholu: 13 %

Potencjał starzenia: do 10 lat

Temperatura podawania: 18 °C

Propozycja podania: smażona jagnięcina, duszona grasica, pieczone przepiórki, dziczyzna, desery czekoladowe, miecznik i tuńczyk

 

Château Pontet Caillou znajduje się w rękach Dominika Haverlana od roku 2006. 13-to hektarowa parcela jest słynna z piasków o ciemnym zabarwieniu.

To złożone wino z przewagą merlota dosyć szybko osiąga wiek optymalny do konsumpcji. Już po 5 latach, ukazując cały swój urok, choć może zyskać leżakując w piwnicy do 10 lat. Ciemnorubinowa suknia idzie w parze z zapachem owoców, przede wszystkim: wiśni, śliwek, jeżyn, czarnych i czerwonych porzeczek, oraz malin. Na drugim planie, znajdują się aromaty dębiny, wanilii, słodkich przypraw, kawy, cedru, grafitu. W ustach pełne, krągłe, z jedwabistymi taninami i długim powabnym finiszem. Idealne wino do wyrafinowanych dań i kontemplacji.

Brak komentarzy od klienta w tym momencie.

Napisz swoją recenzję

L’ Eclat De Chateau Pontet Caillou, AOC Pessac-Léognan, Viticulteur D. Haverlan , Bordeaux, Akwitania, Francja

L’ Eclat De Chateau Pontet Caillou, AOC Pessac-Léognan, Viticulteur D. Haverlan , Bordeaux, Akwitania, Francja

To złożone wino z przewagą merlota dosyć szybko osiąga wiek optymalny do konsumpcji. Już po 5 latach, ukazując cały swój urok, choć może zyskać leżakując w piwnicy do 10 lat. Ciemnorubinowa suknia idzie w parze z zapachem owoców, przede wszystkim: wiśni, śliwek, jeżyn, czarnych i czerwonych porzeczek, oraz malin. Na drugim planie, znajdują się aromaty dębiny, wanilii, słodkich przypraw, kawy, cedru, grafitu. W ustach pełne, krągłe, z jedwabistymi taninami i długim powabnym finiszem. Idealne wino do wyrafinowanych dań i kontemplacji.

Napisz swoją recenzję