Titento Montepulciano Bio, Montepulciano d’ Abruzzo DOC, Alesia Group SRL, Abruzja, Włochy

Przyjemne Montepulciano o aromacie jeżyn, wiśni, malin oraz słodkich przypraw (cynamon, goździki). Na drugim planie nieco zapachów kwiatowych. W ustach lekkie, średniokwasowe, z delikatną słodyczą. Finisz średniodługi, zdecydowanie owocowy.

Więcej szczegółów

Titento Montepulciano Bio, Montepulciano d’ Abruzzo DOC, Alesia Group SRL, Abruzja, Włochy


Nagrody i wyróżnienia:

IWCS Bronze 2021


Rocznik: 2019

Typ: wino wytrawne, czerwone, certyfikowane bio

Producent: Alesia Group SRL

Kategoria/apelacja: Montepulciano d’ Abruzzia DOC

Wiek winorośli:15 lat

Winorośl: Montepulciano 100%

Rodzaj zbiorów: ręczny, w kilku turach

Gleba: piaszczysta i gliniasta z domieszką skał

Zbiór: koniec września

Winifikacja: w temp. 24-29 C przez 7 dni, w kadziach stalowych

Zawartość alkoholu: 13 %

Potencjał starzenia: do 3 lat

Cukier resztkowy: 2 g/l

Temperatura podawania: 15-17 °C

Propozycja podania: pizza, makarony z sosem pomidorowym, dania warzywne, zapiekanki

Montepulciano, to czwarty, jeśli chodzi o areał, najpopularniejszy szczep winogron uprawiany we Włoszech. To przyjemne, rubinowe wino, o aromacie jeżyn, wiśni, malin oraz słodkich przypraw (cynamon, goździki). Na drugim planie, nieco zapachów kwiatowych. W ustach lekkie, średniokwasowe, z delikatną słodyczą. Finisz średniodługi, zdecydowanie owocowy. Taniny umiarkowane.

Brak komentarzy od klienta w tym momencie.

Napisz swoją recenzję

Titento Montepulciano Bio, Montepulciano d’ Abruzzo DOC, Alesia Group SRL, Abruzja, Włochy

Titento Montepulciano Bio, Montepulciano d’ Abruzzo DOC, Alesia Group SRL, Abruzja, Włochy

Przyjemne Montepulciano o aromacie jeżyn, wiśni, malin oraz słodkich przypraw (cynamon, goździki). Na drugim planie nieco zapachów kwiatowych. W ustach lekkie, średniokwasowe, z delikatną słodyczą. Finisz średniodługi, zdecydowanie owocowy.

Napisz swoją recenzję