Intipalka Valle del Sol, Cabernet Sauvignon – Petit Verdot Reserva, Santiago Queriolo S.A.C., Valle de Ica, Peru

Niezwykle oryginalna koncepcja winiarskiego eklektyzmu, który próbuje zespolić niespotykane smaki i zapachy. Pozycja obowiązkowa dla każdego, kto szuka winnych ciekawostek! Głęboka, rubinowa czerwień - znamionuje dobrą koncentrację. Akcenty ceglaste na obrzeżach kieliszka, sugerują utlenienie właściwe winom dojrzewającym w dębowych beczkach. Aromaty ciemnych owoców mieszają się tutaj z bogactwem akcentów mineralnych (kruszone skał), delikatnym zapachem tostów, kakao i dębiny. Na drugim planie, aromaty: sosu hoisin, anyżu, lukrecji i śliwek w occie. Finisz średniodługi, zdecydowanie intrygujący, słonawy. W ustach pełne ciała, z delikatnymi taninami, drobnymi i jedwabistymi. Połączenie stylistyki win Nowego Świata (zwłaszcza kalifornijskich) z elementami szkoły europejskiej (Bordeaux). 

Więcej szczegółów

Intipalka Valle del Sol, Cabernet Sauvignon – Petit Verdot Reserva, Santiago Queriolo S.A.C., Valle de Ica, Peru


Nagrody i wyróżnienia:

3.6/5 Vivino


Rocznik: 2018

Typ: wino wytrawne, czerwone

Producent: Santiago Queriolo S.A.C.

Kategoria/apelacja: Reserva Valle de Ica

Gleba: kompozycja erozyjnej, skalistej gleby, niemal w całości pozbawionej materii organicznej, złożona głównie granitu, kwarcu (20%) i niewielkich ilości bazaltu, uzupełniona domieszką materiału okrzemkowego i intruzjami wapiennymi

Klimat: winnice położone na skraju Andów na wysokości 500 m n. p. m. i oddalone ok. 60 km od wybrzeża, mają klimat pustynny z poważnym wpływem zimnego Prądu Humboldta (Prąd Peruwiański)

Odmiana winogron: 60% cabernet sauvignon, 40% petit verdot

Rodzaj zbiorów:ręczny

Winifikacja: w kadziach ze stali nierdzewnej,

Starzenie: 40% całości wina przez 6 miesięcy w beczkach z dębu francuskiego i dębu amerykańskiego

Zawartość alkoholu: 12,5 %

Potencjał starzenia: ok. 6 lat

Temperatura podawania: 16-18 °C

Propozycja podania: wołowina, dziczyzna (jeleń, dzik), ptactwo (kuropatwa, bażant), baranina


Głęboka, rubinowa czerwień - znamionuje dobrą koncentrację. Akcenty ceglaste na obrzeżach kieliszka, sugerują utlenienie właściwe winom dojrzewającym w dębowych beczkach. Aromaty ciemnych owoców mieszają się tutaj z bogactwem akcentów mineralnych (kruszone skał), delikatnym zapachem tostów, kakao i dębiny. Na drugim planie, aromaty: sosu hoisin, anyżu, lukrecji i śliwek w occie. Finisz średniodługi, zdecydowanie intrygujący, słonawy. W ustach pełne ciała, z delikatnymi taninami, drobnymi i jedwabistymi. Połączenie stylistyki win Nowego Świata (zwłaszcza kalifornijskich) z elementami szkoły europejskiej (Bordeaux). Niezwykle oryginalna koncepcja winiarskiego eklektyzmu, który próbuje zespolić niespotykane smaki i zapachy. Pozycja obowiązkowa dla każdego, kto szuka winnych ciekawostek!

Brak komentarzy od klienta w tym momencie.

Napisz swoją recenzję

Intipalka Valle del Sol, Cabernet Sauvignon – Petit Verdot Reserva, Santiago Queriolo S.A.C., Valle de Ica, Peru

Intipalka Valle del Sol, Cabernet Sauvignon – Petit Verdot Reserva, Santiago Queriolo S.A.C., Valle de Ica, Peru

Niezwykle oryginalna koncepcja winiarskiego eklektyzmu, który próbuje zespolić niespotykane smaki i zapachy. Pozycja obowiązkowa dla każdego, kto szuka winnych ciekawostek! Głęboka, rubinowa czerwień - znamionuje dobrą koncentrację. Akcenty ceglaste na obrzeżach kieliszka, sugerują utlenienie właściwe winom dojrzewającym w dębowych beczkach. Aromaty ciemnych owoców mieszają się tutaj z bogactwem akcentów mineralnych (kruszone skał), delikatnym zapachem tostów, kakao i dębiny. Na drugim planie, aromaty: sosu hoisin, anyżu, lukrecji i śliwek w occie. Finisz średniodługi, zdecydowanie intrygujący, słonawy. W ustach pełne ciała, z delikatnymi taninami, drobnymi i jedwabistymi. Połączenie stylistyki win Nowego Świata (zwłaszcza kalifornijskich) z elementami szkoły europejskiej (Bordeaux). 

Napisz swoją recenzję