Intipalka Valle del Sol, Malbec – Merlot Reserva, Santiago Queriolo S.A.C., Valle de Ica, Peru
Nagrody i wyróżnienia:
3.5/5 Vivino
Rocznik: 2018
Typ: wino wytrawne, czerwone
Producent: Santiago Queriolo S.A.C.
Kategoria/apelacja: Reserva Valle de Ica
Gleba: kompozycja erozyjnej, skalistej gleby, niemal w całości pozbawionej materii organicznej, złożona głównie granitu, kwarcu (20%) i niewielkich ilości bazaltu, uzupełniona domieszką materiału okrzemkowego i intruzjami wapiennymi
Klimat: winnice położone na skraju Andów na wysokości 500 m n. p. m. i oddalone ok. 60 km od wybrzeża, mają klimat pustynny z poważnym wpływem zimnego Prądu Humboldta (Prąd Peruwiański)
Odmiana winogron: 60% merlot, 40% malbec
Rodzaj zbiorów:ręczny
Winifikacja: w kadziach ze stali nierdzewnej,
Starzenie: 40% całości wina przez 6 miesięcy w beczkach z dębu francuskiego i dębu amerykańskiego
Zawartość alkoholu: 13 %
Potencjał starzenia: ok. 6 lat
Temperatura podawania: 16-18 °C
Propozycja podania: wołowina, dziczyzna (jeleń, dzik), ptactwo (kuropatwa, bażant), baranina
Intensywnie rubinowa suknia wina z delikatnym odcieniem pomarańczy na obrzeżach kieliszka. Zapach ciemnych i czerwonych owoców (jeżyny, maliny, śliwki, czarne porzeczki, ciemne wiśnie) łączy się z nutami przypraw (cynamon, wanilia, goździki, brązowy cukier, melasa), akcentami dębiny, tostów i dżemu. Delikatna kwasowość w połączaniu miękką strukturą i umiarkowaną zawartością tanin, oraz lekko słodkim finiszem, tworzą wino poszukiwane przez konsumentów.