Nagrody i wyróżnienia:
2018 : Silver Medal – Vinalies Internationales 2020
Vivino 3.9/5
89/100 Tasting.com
Rocznik: 2018
Typ: wino czerwone, wytrawne
Producent:Maison Le Star
Kategoria/apelacja: AOC Bordeaux Supérieur
Odmiana winogron: 60% merlot, 20% cabernet franc, 20% cabernet sauvignon
Lokacja: Sainte Foy la Grande
Wielkość parceli: 65 ha
Wiek winorośli: ok. 15-30 lat
Rodzaj zbiorów: w większości ręczny, częściowo mechaniczny, całkowite szypułkowanie
Gleba: glina i wapień (merlot), żwir (głównie parcele z cabernet franc),
Winifikacja: fermentacja i maceracja w kadziach stalowych
Starzenie: w beczkach dębowych
Zawartość alkoholu: 14 %
Potencjał starzenia: do 9 lat
Temperatura podawania: 15-17 °C
Propozycja podania: grilowane mięsa, sery, proste dania kuchni "chłopskiej", wędliny
Château Guillaume Blanc 1562 to książkowy przykład wina podwyższonej jakości: Supérieur Zawartość alkoholu jest o 0,5 procent wyższa w stosunku do zwykłych win AOC Bordeaux. Aby to osiągnąć wybrano winogrona z parceli, które mają o tonę niższą wydajność w stosunku do zasad apelacji generycznej. W efekcie powstało wino o bardzo dobrym stosunku jakości do ceny, znakomitej koncentracji, dodatkowo czerpiące z zalet jednego z pięciu najlepszych roczników XXI wieku -2018.
Kolor ciemno rubinowy, z akcentami ceglastymi na obrzeżach. Wspaniała koncentracja wiąże się intensywnymi aromatami: dżemu z czarnej porzeczki, śliwek, malin, słodkich wiśni, jagód z odrobiną wanilii, dębiny i słodkich przypraw piernikowych. Aromaty z nosa znajdują w pełni potwierdzenie w smakach na podniebieniu. W efekcie otrzymujemy wino pełne, dojrzałe, z jedwabistymi taninami, umiarkowana kwasowością i odrobina akcentów dżemowych zwykle występujących tylko w rocznikach upalnych.