Gaialuna Merlot, IGP Trevenezie, Tomasella Az. Agr., Wenecja Euganejska, Włochy
Nagrody i wyróżnienia:
Vivino 3.6/5
Rocznik:NV
Typ: wino wytrawne, czerwone
Producent: Tomasella Az. Agr.
Kategoria/apelacja: IGP Trevenezie
Wiek winorośli: ok. 10 lat
Winorośl: merlot 100%
Rodzaj zbiorów: ręczny
Wydajność: 14 t/ha
Zbiór: wrzesień
Winifikacja: zimna maceracja przez 48h,7 dni, w kadziach stalowychw temp. 24-28°C
Maturacja: 3 miesiące w kadziach stalowych
Zawartość alkoholu: 13 %
Potencjał starzenia: do 3 lat
Temperatura podawania: 14-16°C
Propozycja podania:spaghetti, pizza, lekkie dania mięsne, miękkie sery
Rubinowoczerwone z przebłyskami fioletu na obrzeżach. Bukiet tworzą aromaty malin, wiśni, oraz truskawek z odrobiną borówki. W ustach lekkie, delikatnie kwasowo, przede wszystkim owocowe: czereśnie, maliny, z odrobiną borówek. Łatwe i przyjemne.