Lucie Prosecco Rose Millesimato Brut, D.O.C. Treviso, Societa Agricola Colli Asolani di Bedin Enrico e C.s.s., Veneto, Włochy
Nagrody i wyróżnienia:
90/100 Vivino
Rocznik: 2023
Typ: wino wytrawne, różowe, musujące
Producent: Societa Agricola Colli Asolani di Bedin Enrico e C.s.s.
Kategoria/apelacja: D.O.C. Treviso
Odmiana winogron: glera 85%, pinot noir 15%
Wiek winorośli: kilkanaście lat
Rodzaj zbiorów: ręczny
Gleba: morenowe żwiry
Lokacja: wzgórza Colli Asolani
Zbiór z hektara: 18 ton
Winifikacja: fermentacja glery w niskich temperaturachw kadziach stalowych.Pinot Noir osobno macerowany jest przez 3-4 dni, następnie fermentowany bez kontaktu ze skórkami. Obydwa wina bazowe są mieszane i poddawane drugiej fermentacji oraz dojrzewaniu (60 dni), w szczelnych kadziach stalowych (autoclaves), metodą Martinottiego/Charmata.
Starzenie: 2-3 miesiące w kadziach stalowych
Cukier resztkowy: 10 g/l
Kwasowość całkowita: 5,8 g/l
Ciśnienie: 4,5 bara
Suchy ekstrakt: 15 g/l
Zawartość alkoholu: 11 %
Potencjał starzenia: do 2 lata
Liczba wyprodukowanych butelek: 40 000 butelek
Temperatura podawania: 6-8 °C
Propozycja podania: jako aperitif, do przystawek, lekkie dania z drobiu, sałatki warzywne
To rocznikowe prosecco kusi swoim delikatnym, poziomkowym kolorem. W nosie przywołuje na myśl zapachy płatków róż, połączonych z symfonią zapachów owocowych. Eleganckie, małe, trwałe bąbelki uświetniają ekspozycję przynosząc dodatkową porcję orzeźwienia. Najmodniejsze wino sezonu wiosna/lato!