
Anima Chardonnay, Dealu Mare D.O.C-C.T., SC Domeniile Shahateni-Aurelia Viscinescu, Muntenia (Wołoszczyzna), Rumunia
Po ręcznych zbiorach następuje 2-3 godzinna maceracja winogron na zimno, w celu uwypuklenia świeżych aromatów owocowych. Następnie sok trafia do 225 litrowych beczek dębowych, w których zaczyna się fermentacja. Następnie beczki są płukane i wino trafia do nich na kolejne 5-miesięcy. Rozpoczyna sie okres maturacji na drobnym osadzie. Efektem tego procesu jest wino gęste, skoncentrowane, maślane można by rzec " w kalifornijskim stylu". W ustach prócz maślanych ciasteczek, prym wioda akcenty owoców tropikalnych, bananów, melona, cytrusów, wanilii, wiórków kokosowych, słodkiej kremowej śmietanki. Świetne z puddingami, homarem, indykiem a nawet wieprzowiną. Śmietanowe z intensywnymi nutami owoców tropikalnych, gruszki i żółtego melona, z wyczuwalną nutką wanilii i dębu. W ustach pełne i jedwabiste, z świetną kwasowością.