Aitho Rosso, DOC Etna Rosso, Birgi Vini SRL, Sycylia, Włochy

Nerello mascallese i nerello cappuccio – gwiazdy apelacji Etna, w klasycznym kupażu. Zdecydowanie mineralne -tufowe podłoże odcisnęło swe piętno, pozostawiając niezapomniany i unikalny posmak. Akcenty kwiatowe (płatki róż) łączą się ze smakiem i zapachem jeżyn, truskawek oraz cynamonu, kawy, bergamotki, skóry i czekolady.

Więcej szczegółów

Aitho Rosso, DOC Etna Rosso, Birgi Vini SRL, Sycylia, Włochy


Nagrody i wyróżnienia:

3.7/5 Vivino


Rocznik: 2017

Typ: wino wytrawne, czerwone

Producent: Birgi Vini SRL

Kategoria/apelacja: DOC Etna Rosso

Wiek winorośli: min. 10 lat

Winorośl: nerello mascalese 95%, nerello cappuccio 5%

Rodzaj zbiorów: ręczny

Gleba: wulkaniczna

Lokacja: prowincja Katania, okolice miasta Santa Maria di Licodia, 900 m n.p.m.

Zbiór z hektara: w październiku

Winifikacja: w kadziach ze stali nierdzewnej w temp. 22-25 °C przez okres 7 dni (z przepompowywaniem wina dół-góra 4-razy dziennie). Tygodniowa maceracja post fermentacyjna a następnie zlewanie znad grubego osadu.

Starzenie: 12-miesięcy w dębowych beczkach (225 l francuski dąb z drugiego zalania)

Zawartość alkoholu: 13,5 %

Cukier resztkowy: 6 g/l

Kwasowość TA: 5 g/l

Potencjał starzenia: do 8 lat

Temperatura podawania: 16-18°C

Propozycje podania:do wędlin i przystawek (suszone pomidory i chleb, faszerowana papryka itp.), wszelkich mięs i dziczyzny (w tym mięs pikantnych), makaronów i risotto w sosach, drobiu, dojrzałych serów.

 

Nerello mascallese i nerello cappuccio – gwiazdy apelacji Etna, w klasycznym kupażu. Zdecydowanie mineralne -tufowe podłoże odcisnęło swe piętno, pozostawiając niezapomniany i unikalny posmak. Akcenty kwiatowe (płatki róż) łączą się ze smakiem i zapachem jeżyn, truskawek, oraz cynamonu, kawy, bergamotki, skóry i czekolady.

Brak komentarzy od klienta w tym momencie.

Napisz swoją recenzję

Aitho Rosso, DOC Etna Rosso, Birgi Vini SRL, Sycylia, Włochy

Aitho Rosso, DOC Etna Rosso, Birgi Vini SRL, Sycylia, Włochy

Nerello mascallese i nerello cappuccio – gwiazdy apelacji Etna, w klasycznym kupażu. Zdecydowanie mineralne -tufowe podłoże odcisnęło swe piętno, pozostawiając niezapomniany i unikalny posmak. Akcenty kwiatowe (płatki róż) łączą się ze smakiem i zapachem jeżyn, truskawek oraz cynamonu, kawy, bergamotki, skóry i czekolady.

Napisz swoją recenzję