Aitho Rosso, DOC Etna Rosso, Birgi Vini SRL, Sycylia, Włochy
Nagrody i wyróżnienia:
3.7/5 Vivino
Rocznik: 2017
Typ: wino wytrawne, czerwone
Producent: Birgi Vini SRL
Kategoria/apelacja: DOC Etna Rosso
Wiek winorośli: min. 10 lat
Winorośl: nerello mascalese 95%, nerello cappuccio 5%
Rodzaj zbiorów: ręczny
Gleba: wulkaniczna
Lokacja: prowincja Katania, okolice miasta Santa Maria di Licodia, 900 m n.p.m.
Zbiór z hektara: w październiku
Winifikacja: w kadziach ze stali nierdzewnej w temp. 22-25 °C przez okres 7 dni (z przepompowywaniem wina dół-góra 4-razy dziennie). Tygodniowa maceracja post fermentacyjna a następnie zlewanie znad grubego osadu.
Starzenie: 12-miesięcy w dębowych beczkach (225 l francuski dąb z drugiego zalania)
Zawartość alkoholu: 13,5 %
Cukier resztkowy: 6 g/l
Kwasowość TA: 5 g/l
Potencjał starzenia: do 8 lat
Temperatura podawania: 16-18°C
Propozycje podania:do wędlin i przystawek (suszone pomidory i chleb, faszerowana papryka itp.), wszelkich mięs i dziczyzny (w tym mięs pikantnych), makaronów i risotto w sosach, drobiu, dojrzałych serów.
Nerello mascallese i nerello cappuccio – gwiazdy apelacji Etna, w klasycznym kupażu. Zdecydowanie mineralne -tufowe podłoże odcisnęło swe piętno, pozostawiając niezapomniany i unikalny posmak. Akcenty kwiatowe (płatki róż) łączą się ze smakiem i zapachem jeżyn, truskawek, oraz cynamonu, kawy, bergamotki, skóry i czekolady.