Lampasso Rosso Apassimento, VDT, Ettore Galasso, Abruzja, Włochy

Wino ma intensywną rubinowoczerwoną barwę i uwodzicielski aromat dojrzałych czerwonych owoców i śródziemnomorskich ziół. W smaku także dominują pyszne czerwone owoce, takie jak wiśnie i śliwki, wraz z nutą pikanterii (młotkowany czarny pieprz) i odrobiną wanilii. Harmonijne wino o mięsistym, długim posmaku.

Więcej szczegółów

Lampasso Rosso Apassimento, VDT, Ettore Galasso, Abruzja, Włochy


Nagrody i wyróżnienia:

Vivino 4/5

 

Rocznik: 2020

Typ: wino wytrawne, czerwone

Kategoria/apelacja: VDT

Wiek winorośli: ok. 10- 15 lat

Winorośl: montepulciano d' abruzzo

Rodzaj zbiorów: ręczne

Gleba: wapienno-piaszczyste

Lokacja: Loreto Aprutino - okolice Pescary

Zbiór z hektara: w połowie października

Winifikacja: winogrona są suszone przez okres kilku tygodni, nastepnie maceracja i fermentacja wtemp. 25-27 C przez 15-20 dni, w kadziach stalowych

Uszlachetnianie: 3 miesiące w butelkach

Zawartość alkoholu: 14 %

Potencjał starzenia: do 4 lat

Temperatura podawania: 16-18 °C

Format: 750 ml

Prozpozycja podania:wino do przystawek, lasagne, melanzane parmigiana z piekarnika, grillowanego mięsa.

 

Starodoawna technika appassimento polega na ukręcaniu kiści i pozostawieniu ich do podsuszenia na krzewach. Winogrona wiszą do połowy listopada. Powoduje to wysychanie miąższu i utratę ok. 35% wagi, w wyniku czego powstaje wysoce skoncentrowany, wysokiej jakości sok o wielu aromatach. 

Brak komentarzy od klienta w tym momencie.

Napisz swoją recenzję

Lampasso Rosso Apassimento, VDT, Ettore Galasso, Abruzja, Włochy

Lampasso Rosso Apassimento, VDT, Ettore Galasso, Abruzja, Włochy

Wino ma intensywną rubinowoczerwoną barwę i uwodzicielski aromat dojrzałych czerwonych owoców i śródziemnomorskich ziół. W smaku także dominują pyszne czerwone owoce, takie jak wiśnie i śliwki, wraz z nutą pikanterii (młotkowany czarny pieprz) i odrobiną wanilii. Harmonijne wino o mięsistym, długim posmaku.

Napisz swoją recenzję