Vedova Prosecco Superiore Extra Brut, D.O.C.G. Valdobbiadene, Cantine Vedova S. r. l., Veneto, Włochy

Rosnąca popularność kategorii prosecco: extra brut jest niewątpliwie związana ze wzrostem zapotrzebowanie na wina musujące z obniżoną zawartością cukru. W tym bardziej niż zwykle wytrawnym prosecco, typowe akcenty jabłkowo-gruszkowe mieszają się z odrobiną białej brzoskwini. W tle zarysowuje sie lekko zaznaczona mineralnosć, która ujawnia sie z większą siłą na podniebieniu. W ustach wino jest lekkie i odświeżające, z średniodługim, przyjemnym kwiatowo-owocowym finiszem.

Więcej szczegółów

Vedova Prosecco Superiore Extra Brut, D.O.C.G. Valdobbiadene, Cantine Vedova S. r. l., Veneto, Włochy


Nagrody i wyróżnienia:

 

Rocznik: NV

Typ: wino wytrawne, białe,musujące

Producent: Cantine Vedova S.R.L.

Kategoria/apelacja: D.O.C.G. Valldobbiadene Prosecco Superiore

Odmiana winogron: glera

Wiek winorośli: kilkanaście lat

Rodzaj zbiorów: ręczne

Gleba: morenowe żwiry

Lokacja: Valdobbiadene

Zbiór z hektara: 13.5 ton

Winifikacja: metoda Martinottiego-Charmata, fermentacja w niskich temperaturachw kadziach stalowych

Cukier resztkowy: 2 g/l

Ciśnienie: 3,5 bara

Kwasowosć całkowita: 5,8 g/l

Zawartość alkoholu: 11 %

Potencjał starzenia: do 2 lata

Temperatura podawania: 6-8 °C

Prozpozycja podania: jako aperitif, do przystawek, lekkie dania z drobiu, ryb, sałatki warzywne

 

Nowa kategoria prosecco extra brud jest odpowiedzią na rosnące zapotrzebowanie na wina musujące z niższą zawartością cukru. Typowe akcenty jabłkowo-gruszkowe z odrobina białej brzoskwini łaczą się z wyraźnie zaznaczona mineralnością. W ustach lekkie, odświeżające, z średniodługim przyjemnie kwiatowo-owocowym finiszem.

Brak komentarzy od klienta w tym momencie.

Napisz swoją recenzję

Vedova Prosecco Superiore Extra Brut, D.O.C.G. Valdobbiadene, Cantine Vedova S. r. l., Veneto, Włochy

Vedova Prosecco Superiore Extra Brut, D.O.C.G. Valdobbiadene, Cantine Vedova S. r. l., Veneto, Włochy

Rosnąca popularność kategorii prosecco: extra brut jest niewątpliwie związana ze wzrostem zapotrzebowanie na wina musujące z obniżoną zawartością cukru. W tym bardziej niż zwykle wytrawnym prosecco, typowe akcenty jabłkowo-gruszkowe mieszają się z odrobiną białej brzoskwini. W tle zarysowuje sie lekko zaznaczona mineralnosć, która ujawnia sie z większą siłą na podniebieniu. W ustach wino jest lekkie i odświeżające, z średniodługim, przyjemnym kwiatowo-owocowym finiszem.

Napisz swoją recenzję