Nebbia Prosecco Miellesimato Valdobbiadene Superiore Rive di San Pietro Brut, D.O.C.G. Valldobbiadene, Cantine Vedova S. r. l., Veneto, Włochy
Nagrody i wyróżnienia:
89/100 Winesearcher
3.9/5 Vivino
Rocznik: 2023
Typ: wino wytrawne, białe,musujące
Producent: Cantine Vedova S.R.L.
Kategoria/apelacja: D.O.C.G. Valdobbiadene (mikrostrefa San Pietro di Barbozza )
Odmiana winogron: glera
Wiek winorośli: kilkanaście lat
Rodzaj zbiorów: ręczne
Gleba: morenowe żwiry
Lokacja: Rive di San Pietro di Barbozza, 300-350 m n.p.m.
Zbiór z hektara: 13 ton
Winifikacja: fermentacja w niskich temperaturachw kadziach stalowych wraz z dojrzewaniem wina na osadzie przez okres 6 miesięcy
Starzenie: na osadzie przez okres 6 miesięcy
Cukier resztkowy: 11 g/l
Ciśnienie: 3,5 bar
Kwasowość całkowita: 5.6 g/l
Zawartość alkoholu: 11 %
Potencjał starzenia: do 2 lata
Temperatura podawania: 6-8 °C
Propozycja podania: jako aperitif, do przystawek, lekkie dania z drobiu, ryb, sałatki warzywne
Unikalne prosecco, pochodzące z obszaru stoku San Pietro di Barbozza- z jednej z najlepszych (43) mikrostref upraw (zwanych rive, których całkowity obszar upraw to jedynie 250 ha!) w obrębie apelacji DOCG Prosecco Valdobbiadene Superiore. Kolor przywodzi na myśl skojarzenia ze skórką cytrynową. Bukiet tworzą aromaty gruszki i jabłek z wyraźną zarysowaną mineralnością. W ustach orzeźwiające, skoncentrowane, z wyraźnym potwierdzeniem aromatów sygnalizowanych w bukiecie, z elementami cytrusowo-floralnymi.