Vedova Prosecco Superiore Extra Dry, D.O.C.G. Valdobbiadene, Cantine Vedova S. r. l., Veneto, Włochy
Nagrody i wyróżnienia:
4,2/5 Vivino
Silver Medal, International Wine Challenge, London (IWC) 2024
Gold Medal, Mundus Vini, Berlin 2024
Rocznik: NV
Typ: wino półwytrawne, białe,musujące
Producent: Cantine Vedova S.R.L.
Kategoria/apelacja: D.O.C.G. Valdobbiadene Prosecco Superiore
Odmiana winogron: glera
Wiek winorośli: kilkanaście lat
Rodzaj zbiorów: ręczne
Gleba: morenowe żwiry
Lokacja: wzgórza Valdobbiadene
Zbiór z hektara: 13.5 t
Winifikacja: fermentacja w niskich temperaturachw kadziach stalowych
Starzenie: 6 miesięcy na osadzie
Cukier resztkowy: 16 g/l
Ciśnienie: 3,5 bara
Kwasowość całkowita: 5,6 g/l
Zawartość alkoholu: 11 %
Potencjał starzenia: do 2 lata
Liczba wyprodukowanych butelek: - butelek
Temperatura podawania: 6-8 °C
Propozycja podania: jako aperitif, do przystawek, lekkie dania z drobiu, ryb, sałatki warzywne
Najbardziej rozpoznawalne, klasyczne wcielenie prosecco, czyli: extra dry (technicznie-wino ćwierć słodkie, choć wrażenia organoleptyczne bliższe są myśli o winie półwytrawnym). W kolorze słomkowym. Kusi swoim bogactwem aromatów dojrzałych gruszek i brzoskwiń, oraz żółtych jabłek i skórki cytrynowej. Na drugim planie akcenty floralne (jaśmin, glicynia). W ustach pełne i obfite. Harmonijne połączenie pomiędzy koncentracją owoców i znakomitą kwasowością oraz słodyczą. W połączeniu z długim finiszem, zapewnia niezapomniane wrażenia.