Vedova Prosecco Superiore Extra Dry, D.O.C.G. Valdobbiadene, Cantine Vedova S. r. l., Veneto, Włochy

Najbardziej rozpoznawalne, klasyczne wcielenie prosecco, czyli: extra dry (technicznie- wino ćwierć słodkie, choć wrażenia organoleptyczne bliższe są winom półwytrawnym). W kolorze słomkowym. Kusi swoim bogactwem aromatów dojrzałych gruszek i brzoskwiń, oraz żółtych jabłek i skórki cytrynowej. Na drugim planie akcenty floralne (jaśmin, glicynia). W ustach pełne i obfite. Harmonijne połączenie pomiędzy koncentracją owoców i znakomitą kwasowością oraz słodyczą. W połączeniu z długim finiszem zapewnia niezapomniane wrażenia.

Więcej szczegółów

Vedova Prosecco Superiore Extra Dry, D.O.C.G. Valdobbiadene, Cantine Vedova S. r. l., Veneto, Włochy


Nagrody i wyróżnienia:

4,2/5 Vivino

Silver Medal, International Wine Challenge, London (IWC) 2024

Gold Medal, Mundus Vini, Berlin 2024

 

Rocznik: NV

Typ: wino półwytrawne, białe,musujące

Producent: Cantine Vedova S.R.L.

Kategoria/apelacja: D.O.C.G. Valdobbiadene Prosecco Superiore

Odmiana winogron: glera

Wiek winorośli: kilkanaście lat

Rodzaj zbiorów: ręczne

Gleba: morenowe żwiry

Lokacja: wzgórza Valdobbiadene

Zbiór z hektara: 13.5 t

Winifikacja: fermentacja w niskich temperaturachw kadziach stalowych

Starzenie: 6 miesięcy na osadzie

Cukier resztkowy: 16 g/l

Ciśnienie: 3,5 bara

Kwasowość całkowita: 5,6 g/l

Zawartość alkoholu: 11 %

Potencjał starzenia: do 2 lata

Liczba wyprodukowanych butelek: - butelek

Temperatura podawania: 6-8 °C

Propozycja podania: jako aperitif, do przystawek, lekkie dania z drobiu, ryb, sałatki warzywne

 

 

Najbardziej rozpoznawalne, klasyczne wcielenie prosecco, czyli: extra dry (technicznie-wino ćwierć słodkie, choć wrażenia organoleptyczne bliższe są myśli o winie półwytrawnym). W kolorze słomkowym. Kusi swoim bogactwem aromatów dojrzałych gruszek i brzoskwiń, oraz żółtych jabłek i skórki cytrynowej. Na drugim planie akcenty floralne (jaśmin, glicynia). W ustach pełne i obfite. Harmonijne połączenie pomiędzy koncentracją owoców i znakomitą kwasowością oraz słodyczą. W połączeniu z długim finiszem, zapewnia niezapomniane wrażenia.

Brak komentarzy od klienta w tym momencie.

Napisz swoją recenzję

Vedova Prosecco Superiore Extra Dry, D.O.C.G. Valdobbiadene, Cantine Vedova S. r. l., Veneto, Włochy

Vedova Prosecco Superiore Extra Dry, D.O.C.G. Valdobbiadene, Cantine Vedova S. r. l., Veneto, Włochy

Najbardziej rozpoznawalne, klasyczne wcielenie prosecco, czyli: extra dry (technicznie- wino ćwierć słodkie, choć wrażenia organoleptyczne bliższe są winom półwytrawnym). W kolorze słomkowym. Kusi swoim bogactwem aromatów dojrzałych gruszek i brzoskwiń, oraz żółtych jabłek i skórki cytrynowej. Na drugim planie akcenty floralne (jaśmin, glicynia). W ustach pełne i obfite. Harmonijne połączenie pomiędzy koncentracją owoców i znakomitą kwasowością oraz słodyczą. W połączeniu z długim finiszem zapewnia niezapomniane wrażenia.

Napisz swoją recenzję