Vin Col Fondo dei Pianiari Bianco Frizzante, VdT, Cantine Vedova S. r. l., Veneto, Włochy

Rzadko spotykane na rodzimym rynku, wino typu con foldo (z osadem, a więc naturalnie mętne) powstające w procesie dwóch fermentacji. Najpierw jako lekkie wino bazowe, a następnie, po przelaniu do butelki i dodaniu drożdży, rozpoczyna się fermentacja wtórna, która nadaje wino ostateczny, półmusujący charakter. A ponieważ osad nie jet usuwany (brak degorżowania jak w przypadku metody klasycznej) możemy się cieszyć ekstra dawką niuansów drożdżowy i większym nasyceniem smaków i aromatów (filtrowani wiąże się zwykle z utratą części własności aromatycznych i smakowych wina). Na podniebieniu - typowe dla glery smaki gruszek i zielonych jabłek, łączące się z akcentami jogurtowymi i chlebowymi. W tle, orzeźwiająca dawka cytrusów. Wspaniałe, lekkie wino na upalne dni. Idealne dla fanów nowości, którzy szukają alternatywnych form winnych ekspresji. Wielbicieli win nowofalowych, nisko interwencyjnych i naturalnych.

Więcej szczegółów

Vin Col Fondo dei Pianiari Bianco Frizzante, VdT, Cantine Vedova S. r. l., Veneto, Włochy


Nagrody i wyróżnienia:

89/100 Winesearcher

3.8/5 Vivino

 

Rocznik: NV

Typ: wino wytrawne, białepółmusujące z naturalnym osadem

Producent: Cantine Vedova S.R.L.

Kategoria/apelacja: VdT

Odmiana winogron: glera

Wiek winorośli: kilkanaście lat

Rodzaj zbiorów: ręczne

Gleba: morenowe żwiry

Zbiór z hektara: 18 ton

Winifikacja: fermentacja w niskich temperaturach, w kadziach stalowych, refermentacja w butelce

Starzenie: kilkanaście tygodni w butelkach

Cukier resztkowy: 0 g/l

Ciśnienie: 2,5 bar

Kwasowość całkowita: 5.2 g/l

Zawartość alkoholu: 10.5 %

Potencjał starzenia: do 2 lata

Liczba wyprodukowanych butelek: 10 000 butelek

Temperatura podawania: 6-8 °C

Propozycja podania: jako aperitif, do przystawek, lekkie dania z drobiu, ryb, sałatki warzywne


Rzadko spotykane na rodzimym rynku, wino con foldo (z osadem, a więc naturalnie mętne) powstaje w procesie dwóch fermentacji. Po pierwszej fermentacji powstaje lekkie wino bazowe, następnie, po przelaniu do butelki i dodaniu liqueur tirage (mieszanka cukru i drożdży z pożywką), rozpoczyna się fermentacja wtórna, która nadaje wino ostateczny charakter. A ponieważ osad nie jet usuwany (brak degorżowania jak w przypadku metody szampańskiej) możemy się cieszyć dodatkową dawką niuansów drożdżowy i większym nasyceniem smaków i aromatów (filtrowani wiąże się zwykle z utratą części własności aromatycznych i smakowych wina). Na podniebieniu typowe dla glery smaki gruszek i zielonych jabłek, łączą się z akcentami jogurtowymi i chlebowymi. W tle orzeźwiająca dawka cytrusów. Wspaniałe, lekkie wino na upalne dni. Idealne dla fanów nowości, którzy szukają alternatywnych rozwiązań. Wielbicieli win nowofalowych, nisko interwencyjnych i naturalnych.

Brak komentarzy od klienta w tym momencie.

Napisz swoją recenzję

Vin Col Fondo dei Pianiari Bianco Frizzante, VdT, Cantine Vedova S. r. l., Veneto, Włochy

Vin Col Fondo dei Pianiari Bianco Frizzante, VdT, Cantine Vedova S. r. l., Veneto, Włochy

Rzadko spotykane na rodzimym rynku, wino typu con foldo (z osadem, a więc naturalnie mętne) powstające w procesie dwóch fermentacji. Najpierw jako lekkie wino bazowe, a następnie, po przelaniu do butelki i dodaniu drożdży, rozpoczyna się fermentacja wtórna, która nadaje wino ostateczny, półmusujący charakter. A ponieważ osad nie jet usuwany (brak degorżowania jak w przypadku metody klasycznej) możemy się cieszyć ekstra dawką niuansów drożdżowy i większym nasyceniem smaków i aromatów (filtrowani wiąże się zwykle z utratą części własności aromatycznych i smakowych wina). Na podniebieniu - typowe dla glery smaki gruszek i zielonych jabłek, łączące się z akcentami jogurtowymi i chlebowymi. W tle, orzeźwiająca dawka cytrusów. Wspaniałe, lekkie wino na upalne dni. Idealne dla fanów nowości, którzy szukają alternatywnych form winnych ekspresji. Wielbicieli win nowofalowych, nisko interwencyjnych i naturalnych.

Napisz swoją recenzję