Vin Col Fondo dei Pianiari Bianco Frizzante, VdT, Cantine Vedova S. r. l., Veneto, Włochy
Rzadko spotykane na rodzimym rynku, wino typu con foldo (z osadem, a więc naturalnie mętne) powstające w procesie dwóch fermentacji. Najpierw jako lekkie wino bazowe, a następnie, po przelaniu do butelki i dodaniu drożdży, rozpoczyna się fermentacja wtórna, która nadaje wino ostateczny, półmusujący charakter. A ponieważ osad nie jet usuwany (brak degorżowania jak w przypadku metody klasycznej) możemy się cieszyć ekstra dawką niuansów drożdżowy i większym nasyceniem smaków i aromatów (filtrowani wiąże się zwykle z utratą części własności aromatycznych i smakowych wina). Na podniebieniu - typowe dla glery smaki gruszek i zielonych jabłek, łączące się z akcentami jogurtowymi i chlebowymi. W tle, orzeźwiająca dawka cytrusów. Wspaniałe, lekkie wino na upalne dni. Idealne dla fanów nowości, którzy szukają alternatywnych form winnych ekspresji. Wielbicieli win nowofalowych, nisko interwencyjnych i naturalnych.