Carlone, Primitivo di Manduria D.O.P., Sampietrana, Puglia (Apulia) , Włochy
Nagrody i wyróżnienia:
Vivino 3,9/5
Rocznik: 2018
Typ: wino wytrawne, czerwone
Producent: Sampietrana
Kategoria/apelacja: D.O.P. Manduria (Puglia-Apulia)
Odmiana winogron: 100% Primitivo
Zbiór z hektara: 6 t
Rodzaj zbiorów: ręczne, pierwsza dekada września
Zawartość alkoholu: 14,50%
Temperatura podawania: 18-20 °C
Uszlachetnianie/Starzenie: 12 miesięcy w beczkach (225 l) z francuskiego dębu (dąb Allier)
Potencjał starzenia: ok 5 lat
Wielkość produkcji: 25 000 butelek
Winifikacja: kontrolowana temperatura maceracji i fermentacji, lekkie wyciśnięcie owoców, kolejno fermentacja alkoholowa i malolaktyczna
Propozycje serwowania: idealne z mięsem, zwłaszcza baraniną i wołowiną oraz mocno pachnącymi serami. Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym, linguine z polędwiczkami wieprzowymi z grzybami, polędwica wołowa.
Primitivo z rejonu Manduri jest najbardziej prestiżowym i znanym trunkiem z Apuli. To rewelacyjne włoskie wino o rubinowym kolorze z odcieniami fioletu, obszernym, ciekawym aromacie czerwonej porzeczki, jagodowego dżemu, przypraw z odrobina wanilii. Na drugim planie wyczuwalny łagodny smaku rodzynek, czerwonych owoców oraz słodkich tanin.