Witaj Zaloguj
Wino Ambasciatori czyli ambasadorów- nazwa po wypiciu kieliszka okazuje się całkiem trafna. Z pewnością może być uważane za godnego reprezentanta szczepu Primitivo, posiadając wszystkie jego zalety: piękny, głęboki rubinowy kolor, czysty i intensywny bukiet z dominująca nutą soczystych wiśni i lekką domieszką zapachu przypraw.
Nazwa szczepu Negroamaro oznacza„czarne-gorzkie” winogrona, choć lepiej, smak i wygląd tego wina opisywałoby określenie: czarne-słodko-gorzkie. Gęste, bogate, okrągłe, dobrze zbudowane, czasem może przypominać nawet Amarone- w jego niezwykłej miękkości. Dominują tu nuty czerwonych owoców, tostów i wanilii.
Wino czerwone, wytrawne. Kolor błyszczący z odcieniem granatu. W ustach przyprawowy bukiet. Przyjemnie intensywne, aromatyczne i zrównoważone.
Wspaniałe Negroamaro z okolic Salentu. Wino czerwone, wytrawne, błyszczące, rubinowe z refleksami granatu. Bukiet owoców leśnych i czerwonych jagód. W ustach wykwintne, eleganckie. Doskonałe do dań o silnym aromatycznym smaku.
Wino czerwone, wytrawne, z charakterystyczną dla odmiany goryczką przełamywaną przez naturalną słodycz. Na podniebieniu miękkie, krągłe z dużym bogactwem wrażeń. Z wyraźnymi aromatami przypraw, śliwek, i czerwonych owoców, uzupełnionymi o nuty dymu i smoły z odrobiną wanilii.
Jeden z najbardziej rozchwytywanych klasyków od Sampietrany. Powabna mieszanka Negroamaro i Montepulciano (10%). Wino o intensywnym, rubinowym kolorze z aromatami owoców leśnych, gotowanych ciemnych owoców, dżemu, tostów, wanilii i dymu. Niska kwasowość i słodki finisz zapewniają doznania na wysoce pożądanym poziomie. Lekko taniczne, z długotrwałym...
Wino delikatne, lekko taniczne, z długotrwałym posmakiem owoców leśnych. Świetne do indyka, kaczki, pikantnych potrwa z mięs gotowanych i pieczonych.
Piękny, lśniący rubinowy kolor. Bukiet mocny i intrygujący. W ustach pełne i aksamitne. Wyraźne nuty gorzkiej czekolady, kakao, fig, tytoniu, wiśni i czereśniowych pestek. Wielka elegancja i znakomita struktura.
Wino białe, wytrawne. Piękny, słomkowy kolor. W bukiecie świeże owoce, kwiaty i nutka wanilii. Bogaty, aksamitny i elegancki smak. Bardzo kuszące. Znakomite do ryb, owoców morza, skorupiaków, makaronów, białych mięs i warzyw.
Idealne wino piknikowe, lekkie, owocowe i orzeźwiające. Niska kwasowość, miękkość i łatwość picia. Świetne jako aperitif, a także w połączeniu z rybami, owocami morza, zupami.
Niezwykły Merlot o wyraźnie fiołkowej nucie, łagodnym smaku jagód i czerwonych owoców. Na podniebieniu lekkie i przyjemne.Wino idealne na letnie i wiosenne wieczory z przyjaciółmi.
Wino produkowane metodą ripasso – częścią moszczu (30%) zalano skórki pozostałe po fermentacji amarone, co dało wino cięższe, intensywniejsze, o wyższej zawartości alkoholu. 6 miesięcy w kadziach.
„Miłe aromaty zdobione jagodami, ciemnymi owocami i różami, podążają za pełnym ciałem, jedwabnymi taninami i soczystym finiszem. Przepyszne wino”. James Suckling 92/100, Tasting raport 2nd. Februery 2012
Wino to nadaje się szczególnie do głównych dań mięsnych, pieczeni i mięs z grilla, mocno dojrzałych serów s:parmezan, pecorino toscano itp. Znajdź również doskonale łączy się z wielu międzynarodowych dań: dziczyzna, gęś, żebro, jagnięcina, kaczka.
Eleganckie wino do codziennych posiłków. Polecane do dań mięsnych z grila, świeżych serów, zwłaszcza owczych (pecorino). Otworzyć na godzinę przed konsumpcją.
Wino to nadaje się szczególnie do głównych dań mięsnych, pieczeni i mięs z grilla, zwłaszcza wołowiny. Doskonałe do pieczonej wołowiny z dodatkami “leśnymi” np.: polędwica wołowa z borowikami.
Sangiovese po długim okres leżakowania w dębowych beczkach,staje się winem o intensywnym rubinowym kolorze. W nosie intensywne, zrównoważone z aromatami dojrzałych czerwonych owoców i lekką nutą prażenia. W ustach pełne, miękkie i owocowe. Długi i zrównoważony finał. Wino to nadaje się szczególnie do makaronów i średnio starzonych serów.
Doskonałe jako aperitif, świetne w towarzystwie różnych rodzajów wędlin, sera owczego i miękkich makaronów
Wino o zaskakująco wyrazistym smaku i lekko oleistej strukturze. Zakończenie jest trwałe i wieloaspektowe.
Świetne z puddingami, homarem, indykiem a nawet wieprzowiną. Śmietanowe z intensywnymi nutami owoców tropikalnych, gruszki i żółtego melona, z wyczuwalną nutką wanilii i dębu. W ustach pełne i jedwabiste, z świetną kwasowością.
Sign out