Witaj Zaloguj
Wino Ambasciatori czyli ambasadorów- nazwa po wypiciu kieliszka okazuje się całkiem trafna. Z pewnością może być uważane za godnego reprezentanta szczepu Primitivo, posiadając wszystkie jego zalety: piękny, głęboki rubinowy kolor, czysty i intensywny bukiet z dominująca nutą soczystych wiśni i lekką domieszką zapachu przypraw.
Nazwa szczepu Negroamaro oznacza „czarne-gorzkie” winogrona, choć lepiej, smak i wygląd tego wina opisywałoby określenie: czarne-słodko-gorzkie. Gęste, bogate, okrągłe, dobrze zbudowane, czasem może przypominać nawet Amarone- w jego niezwykłej miękkości. Dominują tu nuty ciemnych i czerwonych owoców, tostów oraz wanilii.
Wino czerwone, wytrawne. Kolor błyszczący z odcieniem granatu. W nosie pzrywodzi na myśl aromaty ciemnych i czerwonych jagód, wiśni, sliwek, czereśni i słodkich przypraw delikatnie opruszonych zmysłowa mgiełka wanilii i akcentami debowymi. W ustach przyprawowy bukiet, umiarkowana kwasowość, niska zawartość tanin i ogromna pijalność! Przyjemnie...
Wspaniałe Negroamaro z okolic Salentu. Wino czerwone, wytrawne, błyszczące, rubinowe z refleksami granatu. Bukiet owoców leśnych i czerwonych jagód. W ustach wykwintne, eleganckie. Doskonałe do dań o silnym aromatycznym smaku.
Wino czerwone, wytrawne, z charakterystyczną dla odmiany goryczką przełamywaną przez naturalną słodycz. Na podniebieniu miękkie, krągłe z dużym bogactwem wrażeń. Z wyraźnymi aromatami przypraw, śliwek, i czerwonych owoców, uzupełnionymi o nuty dymu i smoły z odrobiną wanilii.
Jeden z najbardziej rozchwytywanych klasyków od Sampietrany. Powabna mieszanka Negroamaro i Montepulciano (20%). Wino o intensywnym, rubinowym kolorze z aromatami owoców leśnych, gotowanych ciemnych owoców, dżemu, tostów, wanilii i dymu. Niska kwasowość i słodki finisz zapewniają doznania na wysoce pożądanym poziomie. Lekko taniczne, z długotrwałym...
Wino delikatne, lekko taniczne, z długotrwałym posmakiem owoców leśnych. Świetne do indyka, kaczki, pikantnych potrwa z mięs gotowanych i pieczonych.
Piękny, lśniący rubinowy kolor. Bukiet mocny i intrygujący. W ustach pełne i aksamitne. Wyraźne nuty gorzkiej czekolady, kakao, fig, tytoniu, wiśni i czereśniowych pestek. Wielka elegancja i znakomita struktura.
Wino białe, wytrawne. Piękny, słomkowy kolor. W bukiecie świeże owoce tropikalne, kwiaty i nutka wanilii, oraz odrobina mineralności. Bogaty, aksamitny i elegancki smak. Bardzo kuszące. Znakomite do ryb, owoców morza, skorupiaków, makaronów, białych mięs i warzyw.
Idealne wino piknikowe, lekkie, owocowe i orzeźwiające. Niska kwasowość, miękkość i łatwość picia. Świetne jako aperitif, a także w połączeniu z rybami, owocami morza, zupami.
Słomkowożółte z zielonymi refleksami. Pełne ciała-starzenie na osadzie drożdżowym. W nosie zapach kwiatów akacji, migdałów. W ustach lekko mineralne, jabłkowo-gruszkowe, z posmakiem melona. Z charakterystycznym migdałowym finiszem. Świetna koncentracja.
Cabernet franc z Friuli, to wino dosyć lekkie, jednak z dobrą, skoncentrowaną strukturą. W ustach i nosie uwodzi aromatami zielonej papryki, pieprzu, jagód, wiśni oraz czerwonej porzeczki. Przyjemne, zdecydowanie dymne, delikatnie ziołowe, owocowe. Świetne jako wino kulinarne, ale również jako miłe uwieńczenie dnia w letnie i wiosenne wieczory z...
Wino produkowane metodą ripasso – częścią moszczu (30%) zalano skórki pozostałe po fermentacji amarone, co dało wino cięższe, intensywniejsze, o wyższej zawartości alkoholu. 6 miesięcy w kadziach.
Wino to nadaje się szczególnie do głównych dań mięsnych, pieczeni i mięs z grilla, zwłaszcza wołowiny. Doskonałe do pieczonej wołowiny z dodatkami “leśnymi” np.: polędwica wołowa z borowikami.
Sangiovese po długim okres leżakowania w dębowych beczkach staje się winem o rubinowym kolorze, z akcentami ceglastymi na obrzeżach kieliszka. W nosie intensywne, zrównoważone z aromatami dojrzałych czerwonych owoców (wiśnie, czereśnie, śliwki, maliny) i lekką nutą prażenia-dżemu. W ustach pełne, miękkie i owocowe. Długi i zrównoważony finał z lekką,...
Po ręcznych zbiorach następuje 2-3 godzinna maceracja winogron na zimno, w celu uwypuklenia świeżych aromatów owocowych. Następnie sok trafia do 225 litrowych beczek dębowych, w których zaczyna się fermentacja. Następnie beczki są płukane i wino trafia do nich na kolejne 5-miesięcy. Rozpoczyna sie okres maturacji na drobnym osadzie. Efektem tego procesu...
Aromaty dojrzałej wiśnie, czerwonej porzeczki i maliny z nutą tytoniu. Wielowarstwowość zapachów: cynamon, skóra, cedr i wanilia.
Staranna selekcja najlepszych owoców pozwoliła wyprodukować wino o bardzo głębokim kolorze. Bogate, o pełnym ciele i jedwabistej strukturze. Nos oparty na porzeczce, ciemnych śliwkach i przyprawach, zrównoważony wanilią, ciemną czekoladą i dębem. Na drugim planie, zapach kawy, runa leśnego i skóry By zachować jak największy ładunek aromatu...
Miękki i delikatny Pinot Noir z niebywałą głebią smaku jak na wino z tej półki cenowej. Intensywnie pachnący czerwonymi owocami (malinami, wiśniami) fiołkami, ciemną czekoladą oraz przyprawami (goździki). Wino lekko taniczne, o średnim ciele z nutą wanilii pochodzącą ze starzenia nad osadem z drożdzy.
Świetny przykład wina o znakomitym stosunku przystepnej ceny do naprawdę dobrej jakości. W nosie dominują aromaty suszonej śliwki i czarnych wiśnia, dopełnione czekoladą i wanilią. Na podniebieniu kragłę, umiarkowanie długie, dosyć złożone, dopełnione miękkimi taninami.
Sign out